Senai: İran ile Rusya’nın ilişkileri stratejiktir

  • 30 Ocak 2017
  • 1.037 kez görüntülendi.
Senai: İran ile Rusya’nın ilişkileri stratejiktir

İran İslam Cumhuriyeti’nin Rusya Büyükelçisi, son yıllarda iki ülke yetkililerince alınan kararlar ve karşılıklı güvenlerinin İran ve Rusya ilişkileri tarihinde bir ilk olduğunu belirtti.

İran’ın Moskova Büyükelçisi Mehdi Senai bugün Tahran’da düzenlenen İran-Rusya tarihi ilişkilerinin 515. yıl dönümü seminerinde yaptığı konuşmada, bütün analistlerin İran ve Rusya ilişkilerinin gerek nitelik, gerek nicelik açısından siyaset, ekonomi ve güvenlik alanlarında geçmiş dönmelere göre hiç görülmemiş şekilde geliştiğine inandıklarını vurguladı.

Senai, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Rusya ziyareti için planlamaların yapılmakta olduğunu belirtti.

İran-Rusya tarihi ilişkilerinin 515. yıl dönümü seminerine İran ve Rusya büyükelçiler ve iki ülkeden diplomatlar ve elitlerin katılımıyla düzenlendi.

İran ve Rusya Tarihi İlişkileri 515. Yıl Dönümü Semineri bugün iki ülke bilimsel ve kültürel elit ve fikir adamlarının katılımıyla Tahran’da İran ve Rusya Dışişleri Bakanlarının mesajıyla çalışmasına başladı.İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in bu seminere gönderdiği mesajında, bu ilişkilerin güçlendirilmesinin Orta Asya ve Ortadoğu bölgelerinin güvenliği açısından hayati bir önem taşıdığını bildirdi.İki ülke ilişkilerinin 5. asra girmesi dolayısıyla yayınlanan tarihi belgeler sergisinin çok önemli olduğunu bildiren İran Dışişleri Bakanı Zarif, İran ve Rusya kültür ve uygarlığı cilvelerinin, ayrıca Hafız, Saadi, Firdevsi, Tolstoy, Çehof, Puşkin gibi onlarca büyük şahsiyet ve kişinin bugün dünya edebiyatının da bir iftihar kaynağı olduğunu bildirdi. Lavrov da bu mesajında, iki ülke arasındaki yapıcı işbirliğinin hukuk eşitliği, karşılıklı saygı ve dostluk esasına kurulu olduğunu ve bu bakımdan çok değerli olduğunu söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.