Seyyid Abbas Irakçı: Nükleer konuda elde edilen kazançlarımızı halkın direnişine borçluyuz

  • 09 Ağustos 2015
  • 1.026 kez görüntülendi.
Seyyid Abbas Irakçı: Nükleer konuda elde edilen kazançlarımızı halkın direnişine borçluyuz

Kapsamlı Ortak Eylem Planının İncelenmesi adlı toplantıda konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçı “Nükleer Anlaşma’yı kutlamalıyız ve ben sonuna kadar bu anlaşmayı savunuyorum. Bu anlaşmanın getirilerinden biri siyasi bilincin gelişmesidir ve bu konudaki ciddi tartışmalar bunu gösteriyor” dedi. Müzakereler boyunca zor günler yaşadıklarını belirten Irakçı “Bizce bu zor günler iyiye işaretti ve böylece biz İran’daki çok seslilik ve siyasi bilincin ne kadar yüksek olduğunu gösterdik” ifadesini kullandı.

Anlaşma’nın uygulandığı gün Amerika ve Avrupa’nın yaptırımları kaldıracağını dile getiren Irakçı “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yaptırımları da kalkacak ama anlaşma bize düşen taahhütlerin yapıldığı gün uygulanacaktır” diye ekledi.

Füze sistemleri ve savunma techizatı ile ilgili kısıtlamalara da değinen İranlı yetkili “Füze sistemleri ve savunma techizatı ile ilgili kısıtlamalar da mantıklı bir dönemde kaldırılacak. Bir başka önemli mesele de yaptırımların psikolojik temelinin yıkılmasıdır. Ayrıca 800 İranlı kuruluş ve kişiye uygulanan yaptırımlar da ortadan kaldırılacaktır” diye belirtti.

İran’ı bir güvenlik sorunu olarak gösteren ortmdan kurtrmak istediklerini belirten Irakçı “Biz İranofobi ve Şii korkusu ortamından kurtulmayı planlıyorduk” dedi. BMGK’nin 2231 sayılı kararı vermesinin İran’ın Nükleer Programı’nı resmiyete tanıdığını gösterdiğini söyleyen Irakçı “Bizim bu hakkımızı tanımaları Güvenlik Konseyi’nin tarihinde bir ilktir. 12 yıllık bir krizde bizden uranyum zenginleştirmeyi durdurmamızı istemelerine rağmen direndik ve sonunda başardık” dedi.

Irakçı düşmanı askeri tehditten vazgeçiren unsurun halk olduğuna da değinerek “Nükleer konuda elde edilen kazançlarımızı halkın direnişi, savunma gücümüz ve nükleer bilim adamlarımıza borçluyuz” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.