Siyonist Liberman: İran’ın Dış Politikalarının Temeli İsrail’in Yok Olmasıdır

  • 15 Temmuz 2017
  • 1.191 kez görüntülendi.
Siyonist Liberman: İran’ın Dış Politikalarının Temeli İsrail’in Yok Olmasıdır

İsrail Savaş Bakanı: “Biz Suriye’nin içişlerine müdahale etmek istemiyoruz, ancak İran’ın bu ülkedeki konumunun güçlenmesine de izin vermeyeceğiz.” açıklamasında bulundu.

İsrail Savaş Bakanı Avidgor Liberman Kamersant gazetesine verdiği röportajda; Rusya ve Amerika Cumhurbaşkanlarının Batı Asya’daki çatışmaların çözümü, Rusya ve İran’ın bölgedeki gelişmelere etkileri konusundaki görüşmesini değerlendirdi.

Liberman, Rusya ve Amerika liderlerinin Suriye’nin güneybatısında çatışmaların azaltıldığı bölge oluşturulması konusunda anlaşmaya varmaları ile ilgili olarak bölgenin işgal altındaki Filistin topraklarına yakınlığına dikkat çekerek şunları söyledi: Biz bu ülkede özellikle de ülkenin güneyinde çatışmaların azalmasını destekliyoruz. Elbette bu plana özel bir değerlendirme yapmak için henüz çok erken. Benim bildiğim kadarıyla bu konu İsrail, Amerika ve Rusya yetkilileri arasında Viyana’da yapılan görüşmede degerlendirildi.

İran ve Hizbullah’ın IŞİD ile mücadeledeki rolünü görmezden gelmek

İsrail Savaş Bakanı İran’ın Suriye’deki rolünün olumsuz olduğunu belirterek şunları söyledi: İran’ın dış politikasının İsrail’in yok olması üzerine kurulduğundan eminiz ve İran’ın Yemen, Lübnan, Suriye’deki uygulamaları tamamen İsrail’in yok olması içindi ve bu nedenle bu konuyu görmezden gelmiyoruz ve İran’ın Suriye’nin güneyinde bulunmasına ve konumunu güçlendirmesine izin veremeyiz ve bu konu Suriye krizinin her türlü çözümü için temel şartımızdır.

Liberman, terörizmle mücadelede oldukça etkin olan Lübnan Hizbullahı’nın Suriye’deki olumlu katkısını reddederek şunları söyledi: Suriye’deki Hizbullah’ın amacı İsrail ile mücadele etmektir ve onlar bu amacını gizlemiyor ve ben Rusya’daki istihbarat servislerinin de bunu teyit edeceğinden eminim. Bununla birlikte biz İran’ın ve Hizbullah’ın bu amacına ulaşmasına izin veremeyiz.

Suriye’nin içişlerine müdahale edilmediği iddiası

Tüm bunlara rağmen Liberman şu iddiada bulunuyor: Biz Suriye’nin içişlerine müdahale etmek istemiyoruz ve ne Suriye ve ne de başka bir ülkenin topraklarında hak iddia etmiyoruz. Ancak bize göre Suriye hükumeti yasal değildir ve bu ülkede hiç siyasi istikrar bulunmuyor. Suriye’nin sorunu toplumsaldır ve Şam yetkilileri ülkede yaşayan çeşitli milletlerden olan vatandaşların haklarına riayet etmiyorlar ve bu durum Suriye’de yaşanan krizin nedenidir.

İsrail Savaş Bakanı, Rusya’nın bu bakış açısına karşı çıktığı ve Suriye hükumetini yasal kabul ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: Bizim Şam karşısındaki tutumumuz belli ve nettir, ancak bu ülkenin ne yaptığı, İsrail’in güvenliğini tehdit etmediği sürece bizi ilgilendirmiyor. Ancak Suriye Ordusu bize saldırdığında bizim cevabımız kesinlikle çok katı olacaktır ve eminim eğer Rusya böyle bir durumla karşı karşıya kalacak olursa, cevabı bizden daha katı olur. Biz Suriye İsrail karşıtı yeni bir cepheye dönüşürken sessiz kalamayız.

Liberman, Rusya’nın Batı Asya’daki etkisi ile ilgili olarak şunları söyledi: Biz Moskova ile olan ilişkilerimize çok önem veriyoruz, her ne kadar bazı zamanlar birbirimizin tutumunu onaylamasak da ancak birbirimize saygı duyuyoruz ve görüşmeler yoluyla birbirimizi anlamaya çalışıyoruz. Bize göre, Rusya evrensel bir güçtür ve ortaya çıkan her sorunun çözümünde, sadece Batı Asya’da değil, her şeyden önce Amerika ve Rusya arasında anlaşmaya varılması gerekir, bunun örneğini Suriye’nin güneybatısında çatışmaların azaltıldığı bölge oluşturulması konusunda iki ülke arasında yapılan anlaşmada gördük.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.