Spiegel: Dünya Yemen’de İnsan Eliyle Yapılan Faciayı İnkar Ediyor

  • 13 Eylül 2017
  • 1.146 kez görüntülendi.
Spiegel: Dünya Yemen’de İnsan Eliyle Yapılan Faciayı İnkar Ediyor

Haftalık Alman dergisi Spiegel, Yemen’deki faciaya ve dünyanın bu faciayı inkar etmesine değindi ve bu trajedinin sorumlusunun Arabistan olduğunu söyledi.

Haftalık Spiegel siyaset dergisi, “En Kötü Kriz” ünvanı ile değindiği bir haberde Yemen’deki insanlık dramı hakkında yazdı. Haberde; “Bu ülkede 7 milyon insan açlık tehdidiyle karşı karşıya bir durumda. 3 milyon insan evsiz kalmış ve 600 bin kişi de Veba’ya yakalanmış durumdalar. Yemen’de bir trajedi yaşanıyor ve bunun asıl sorumlusu Suudi Arabistan’dır ve dünya ülkeleri bu durumu yalnızca uzaktan seyretmekle kalıyorlar” şeklinde açıklandı.

Birleşmiş Milletler’in istihbaratına göre; halihazırda Yemen’de dünyanın en büyük insanlık dramı yaşanıyor. Bu öyle bir facia ki doğal yollarla yaşanmadı, aksine insanların eliyle ortaya çıktı. Elbette dünya bu faciayı inkar etmektedir. Elimize ulaşan istatistikler durumun ne kadar korkunç boyutlarda olduğunu gösteriyor.

27 Milyon Yemen nüfusunun yaklaşık 18 milyonu insani yardıma muhtaç durumda. 7 milyondan fazla insan da açlık tehdidiyle karşı karşıya. 3 milyondan fazla insan ülkeden kaçmış, 14,5 milyon, yani ülke nüfusunun yarısından fazlası temiz içme suyuna ulaşamıyor. Bunun sonucunda da en kötü salgın hastalık ülkede baş gösterdi. Yaklaşık 600 bin insan Nisan ayından bu yana Yemen’de veba hastalığına yakalandı ve en az 2 bin Yemenli bu hastalık sonucu hayatını kaybetti.

Tüm bu olayların önü alınabilirdi ve Birleşmiş Milletler de bu durumun, ülkede yaşanan savaşın neticesinde ortaya çıktığı konusunda şüphe duymuyor.

Spiegel dergisi devamını şöyle yazdı; Yemen her zaman için büyük oranda, Arap dünyasının en fakir ülkesi olarak anıldı ve elbette 2014 yılında başlayan ülke içi çatışmalar, ülkenin durumunu dramatik bir şekilde daha da kötüye götürdü.

Yazar devamında Suudi Arabistan’ın liderliğini yaptığı ve Husilere karşı başlattığı Yemen Savaşı’na işaret etti; Yaklaşık 2 yıldır Suudiler zaferin yakın olduğunu ilan ediyorlar. Ama bu bir yanılsama ve arzudan başka bir şey değildir. Bunun aksine Suudi Arabistan padişahı bu komşu ülkesinde tamamen kapana kısılmış durumda. Eleştirmenler halihazırda Yemen’in, Suudi Arabistan’ın Vietnam’ı olduğunu söylüyorlar.

Savaşın başlamasından bu yana Birleşmiş Milletler’in İnsan Hakları Örgütü’nün istatistiklerine göre; savaşta 5 binden fazla sivil insan hayatını kaybetti ve bunların arasında 1200’ü çocuktu. Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan ve ortaklarını bu kayıpların asıl sorumlusu olarak kabul etti.

Elbette Suudiler böyle eleştirilerden korkmamalılar. Ağustos ayının sonlarına doğru Suudi Arabistan, başkent San’a şehrinin kuzeybatısında bir oteli bombaladığında ve bu bombardımanda en az 30 kişi hayatını kaybettiğinde, Almanya Dışişleri Bakanlığı bu konudaki rahatsızlıklarını dile getirdi. Ancak bu faciaya sebep olanlardan hiç bir cevap alınamadı.

Almanya Dışişleri Bakanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyon Üyesi bu saldırı hakkında uluslararası çapta bir araştırma yapılmasını istedi. Ve tabii ki İngiltere ve Amerika tarafından böyle bir komisyon oluşturulması reddedildi. Almanya ile birlikte bu iki ülke, Suudi Arabistan’a silah gönderen en önemli ülkelerden sayılıyorlar.

Londra, Yemen Savaşı’nın başladığı zamanlarda Suudi Arabistan’a 3 milyar dolardan fazla değerde silah ve mühimmat gönderimini onayladı. Washington da bu ülkeye bir milyar dolardan fazla değeri olan silahlar gönderdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün açıklamasına göre Yemen’de sivil halka yapılan saldırılarda, Amerika ve İngiltere yapımı mühimmatlar kullanıldı.

Almanya Hükümeti de bu yıl Nisan ayında Suudi Arabistan’a devriye kayıkları gönderimini onaylamıştı.

Bu haftalık Alman dergisi devamında şöyle yazdı; Dünya Yemen halkının acılarını görmezden gelmek için çabalıyor. Çünkü bu savaş bir izolasyon savaşıdır. Elbette yaklaşık 3 milyon Yemenli ülkeden kaçmış durumdalar. Ancak Yemenli insanlar nadiren ülkeden kaçabiliyor ve Avrupa’ya ulaşabiliyorlar.

Spiegel konunun başka bir bölümünde; “Ülkedeki insanlık dramının bitmesi için Yemen Savaşı’nın sona ermesi gerekiyor, ama savaşın bitmesi şimdilik beklenmiyor. Aksine ülkedeki kötü şartlar sürekli daha da kötüye gidiyor” şeklinde belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.