Sudan’da Nil Zirvesi başladı

  • 27 Aralık 2015
  • 850 kez görüntülendi.
Sudan’da Nil Zirvesi başladı

Etiyopya’nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği Hedasi (Nahda) Barajı konusunu görüşmek üzere Sudan, Mısır ve Etiyopya’nın dışişleri ve sulama bakanlarının Sudan’ın başkenti Hartum’da bir araya geldiği bildirildi.

Baraja ilişkin müzakerelerin açılış oturumunda konuşan Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmasını temenni ettiklerini ve bu yönde çaba sarf edeceklerini belirterek, “Mısır, Sudan ve Etiyopya halkları ve liderleri, görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmasını bekliyor. Allah’ın lütfu, havadan sonra en önemli yaşam kaynağı ve insanların uğruna savaştığı sudan istifade etmek istiyoruz” dedi.

Ülkesinin konuya iyi niyet, özveri ve bağlılıkla yaklaştığını dile getiren Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de “Yeni başlayan müzakerelerde, kardeşlik, ortak katılım arzusu, anlaşma yanlısı tutumumuza ve üç ülkenin stratejik ilişkilerini belgelemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Şükri, Mısır’ın üç ülke arasında mart ayında imzalanan ön anlaşmaya bağlı olduğunu belirtti.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanum ise üç ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak, “Baraj konusunda anlaşmaya varılması için çalışıyoruz. İradenin olduğu yerde sorun olmayacaktır. Karşılıklı anlayış ve güvene dayalı ön anlaşma uyarınca şeffaflıktan yanayız” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam eden oturumun iki süreceği belirtildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.