Süleymaniye’de protesto: Barzani’nin partisinin ofisi ateşe verildi

  • 19 Aralık 2017
  • 989 kez görüntülendi.
Süleymaniye’de protesto: Barzani’nin partisinin ofisi ateşe verildi

Irak’ın Süleymaniye kentinde bir araya gelen binlerce memur, “maaşlarının ödenmemesi ve yolsuzlukları” protesto etmek için kitlesel gösteri başlattı. Sosyal medyaya düşen görüntülere göre; protestocular, Süleymaniye yakınlarındaki KDP ofisini ateşe verdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY)  Süleymaniye kenti ve çevre bölgelerdeki memurlar, maaşlarının ödenmemesi ve kamu  kurumlarındaki yolsuzluğu protesto etmek için gösteri düzenledi.

Süleymaniye’deki Eğitim Müdürlüğü binası önünde bir araya gelen  öğretmenlere, kısa süre içinde diğer memurlar ile vatandaşların da destek  vermesiyle eylem kitlesel gösteriye dönüştü.

IKBY ve Irak merkezi hükümeti karşıtı sloganlar atarak Eğitim  Müdürlüğü binasının önünden kent merkezindeki meydana doğru yürüyüşe geçen öfkeli  kalabalık, yaklaşık 3 yıldır maaşlarını kesintili olarak almalarına neden olan  “maaş krizine” çözüm bulunmasını istedi.

Öğretmenlerin yanı sıra din adamları ve polis gibi her kesimden devlet  memurunun katıldığı gösteride, “Artık Yeter”, “26 yıllık yolsuzluk ve hırsızlığa  son”, “Yolsuzluk yapanlar yargılanmalı”  ve “Öğretmen ve memur maaşları nerede”  şeklinde yazıların bulunduğu pankartlar taşındı.

Sosyal medyaya düşen görüntülere göre; protestocular, Süleymaniye yakınlarındaki KDP ofisini ateşe verdi. KDP, geçen ay görevinden ayrılan eski IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin partisi olarak biliniyor.

IKBY’de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin güçlü olduğu Süleymaniye protestolara sahne olurken eski IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat  Partisi’nin güçlü olduğu Erbil ve Duhok’ta ise henüz herhangi bir bir gösteri olmadı.

IKBY’de 2014’ten bu yana ekonomik ve mali kriz yaşanıyor. Irak  anayasasına göre Erbil yönetimi, ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17’lik bir paya sahip. Ancak Nuri el-Maliki, başbakanlığı döneminde IKBY’nin  kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil’in bütçeden alacağı payı  2014’te kesmişti. Daha sonra Haydar İbadi’nin başbakan olması ve yeni hükümeti  kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı. Fakat Bağdat  yönetimi şimdi de bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil’in payının cüz’i  bir kısmını gönderiyor.

Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik kriz daha sonra terör örgütü  DEAŞ’ın Irak’ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında meydana gelen  sert düşüşle derinleşti.

Erbil yönetiminin resmi verilerine göre IKBY’de hükümetten maaş alan  yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.