Suriye BM’ye Gönderdiği Mektupta Golan’ı İşgal Eden Korsan İsrail’in İhlallerini Şikayet Etti, BM’yi Göreve Çağırdı

  • 08 Mayıs 2015
  • 731 kez görüntülendi.
Suriye BM’ye Gönderdiği Mektupta Golan’ı İşgal Eden Korsan İsrail’in İhlallerini Şikayet Etti, BM’yi Göreve Çağırdı

Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı bugün; işgalci İsrail otoritelerinin işgali altındaki Suriyeli Golan topraklarından binlerce dönüm araziye el koyması konusunda Birleşmiş Milletler genel sekreteri ve Güvenlik Konseyi başkanına eş iki mektup gönderdi.

İşgal otoritelerinin Suriye’ye ait topraklara el koyup başka yerlerden getirdiği yerleşimcilere dağıtmayı planladığına dikkat çeken Bakanlık; aynı zamanda Golan topraklarında petrol arama deneyimlerinde bulunduğuna dikkat çekti. Bakanlık; işgal otoritelerinin her biri en azından 65 dönüm araziden oluşan 750 mezra projesiyle İsrailli 90 aileyi Golan topraklarına yerleştirdiğini ifade ederken; 750 aileye ulaşıncaya dek her yıl ortalama 150 aileyi Golan’a yerleştirme ve daha fazla Suriyeli topraklara el koyma planlarına vurgu yaptı.

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı mektubunda işgal otoritelerinin ayrıca bu mezralar su temin etmek için Golanlı vatandaşların hakkı olan suları gasp ettiğine dikkat çekti. İsrailli petrol şirketinin Golan topraklarında Natur Kolonisi adı verilen bölgede ilk petrol kuyusunu açma çalışmalarını tamamlamak üzere olduğuna dikkat çeken Bakanlık; ikinci kuyuyu açma çalışmalarının başlatıldığına işaret etti.

Bakanlık İsrail’in bu davranışıyla Cenevre anlaşmalarına ilaveten Suriye’nin Golan topraklarına işgaline, düşmancı dayatmaları ve ihlallerine son vermesini öngören uluslar arası kanun ve meşruluğu çiğnediğini belirtti. Güvenlik Konseyinin 1981/497 sayılı kararında İsrail’in Golan topraklarına işgalini batıl ve geçersiz olarak nitelendirip işgaline ve dayatmalarına son vermesini talep ettiğini hatırlatan bakanlık; aynı zamanda Golan toprakları ve vatandaşlarına İsrail kanunları ve kararlarının uygulanmasını yasakladığına vurgu yaptı. Bakanlık Güvenlik Konseyinin bu kararında ayrıca İsrail’in 1967 yılında işgal ettiği Golan topraklarının tamamının 1949 Cenevre anlaşması kapsamında saydığını hatırlattı.

BM kararları ve misakının yanı sıra İnsan Hakları Konseyinin İsrail’in Golan topraklarına işgalini gayrı meşru olarak nitelendirdiğine dikkat çeken Bakanlık; İsrail’den Golan topraklarının doğal ve demografik yapısının korunmasını talep ettiklerine vurgu yaptı.

Bu mektubunun BM ve Güvenlik Konseyinde resmi bir belge olarak arşivlendirilmesi talebinde bulunan Bakanlık; BM ve Güvenlik Konseyinden İsrail’in Suriyeli Golan topraklarındaki tüm ihlal ve dayatmalarına son vermesi için görev ve sorumluluklarını üstlenmelerini talep etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.