Suriye Dışişleri Bakanı: Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Planı Etnik Temizliktir

  • 02 Ekim 2019
  • 1.581 kez görüntülendi.
Suriye Dışişleri Bakanı: Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Planı Etnik Temizliktir

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli mültecileri güvenli bölgelere yerleştirme planını etnik temizlik olarak nitelendirerek, mültecilerin kendi asli yerlerine geri dönmesi gerektiğini belirtti.

Velid Muallim, El-Meyadin haber kanalına verdiği demeçte şöyle dedi: “Türkiye, Suriye’nin komşusu mu yoksa düşman mı olmak istediğini seçmeli. Türkiye komşu olmayı seçerse, bunun için bir çözüm var. Adana Anlaşması, her iki ülkenin de sınırlarının güvenliğini garanti ediyor.”

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, açıklamasının devamında; “Ancak Suriyelilerin geri dönmesi ve onları güvenli bölgelere yerleştirmekle alakalı konuşmalar yanlış iddialardır. Erdoğan, Suriyelileri geri iade etmek istiyorsa, bıraktıkları bölgelere güvenli bir şekilde geri dönüşlerini sağlamak için Suriye hükümetiyle koordineli bir şekilde çalışmalıdır.  Uluslararası hukuka aykırı olan, belirli bir alanda etnik temizlik peşinde olmamalıyız. Güvenli bölge, Erdoğan’ın Türkiye sınırını güvence altına alma iddiasıyla oluşturuldu ve ben, komşu bir ülkenin bir bölümünü işgal ederek sınırları güvenceye almanın mümkün olmadığını söyledim.” dedi.

Velid Muallim, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İdlib bölgesinde, dünyanın en büyük yabancı terörist grubu var. Biz, bir anlaşmaya varmaları için onlara birkaç kez fırsat verdik, ki bunlardan sonuncusu fiili bir ateşkesti. Soçi Anlaşması, Türkiye ile Rusya arasında da mevcuttu ve Erdoğan, anlaşmada belirtilen önlemlere uyma sözü verdi. Fakat pratikte hiçbir şey yapmadı. Soçi Anlaşması’ndan bir yıl geçti ve hiçbir şey yapmadı. Yabancı ülkelerden gelen militanlar, Suriye’yi kendi ülkelerine doğru terk etmeliler.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.