Suriye Güvenlik Konseyi’nden Golan konusunda acil toplanmasını istedi

  • 27 Mart 2019
  • 1.671 kez görüntülendi.
Suriye Güvenlik Konseyi’nden Golan konusunda acil toplanmasını istedi

Suriye dün BM Güvenlik Konseyi’nden Golan Tepeleri’nin durumuyla ilgili olarak acil oturum düzenlenmesini istedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ”Golan Tepeleri üzerinde işgalci İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararına tepkiler gelmeye devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM),Avrupa Birliği (AB),Türkiye, İngiltere, Rusya, Kanada, Arap Birliği ve diğer birçok ülke ve uluslararası kurum, ABD yönetiminin tek taraflı kararını tanımadığını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) sözcülüğünden, “Golan Tepeleri dahil İsrail’in 1967’den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz.” açıklamasında bulunuldu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Golan Tepeleri’ni İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail’in 1981’deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz” ifadeleri yer aldı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “Golan Tepeleri’nin statüsü değişmedi ve BM’nin Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor” dedi.

Suriye yönetimi de, ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in işgalini resmen tanıyan kararını imzalamasına tepki göstererek, kararın “ABD’yi Arapların ana düşmanı” yaptığını öne sürdü.

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini tanıyan kararı eleştirildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Doha, işgal altındaki Golan Tepeleri’nin bir Arap toprağı olduğuna dair ilkesel tutumunu vurgulamaktadır” ifadeleri yer aldı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, “Uluslararası toplum, bir toprağın güç kullanılarak ilhak edilmesine izin vermeyen kararlara bağlı kalmalı. Ürdün’ün işgal altındaki Golan Tepeleri’nin İsrail’e ilhakını reddeden tutumu net ve sabittir.” ifadelerini kullandı.

Arap Birliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri’ne ilişkin kararını kınadı.

ABD’de yaşayan Ortodoks Yahudiler, ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun görüşmesi sırasında, ABD’nin, Golan Tepelerinde İsrail’in egemenliğini tanımasını protesto etti.

Hasidik Yahudilerinin sivil toplum kuruluşu “Uluslararası Neturei Karta”nın, Beyaz Saray önünde organize ettiği protestoya yüzlerce Ortodoks Yahudi katıldı.

Protestoculara, Siyonizm Karşıtı Ortodoks Hahamlar Derneğinden hahamlar da destek verdi.

Grup adına yapılan açıklamada, “Gerçek Yahudi Hahamlar asla İsrail devletini veya Golan Tepelerini İsrail’in bir parçası olarak tanımadı.” ifadeleri kullanıldı.

Terör rejimi İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.