Suriye halkının Amerika tarafından katliamı

  • 09 Ocak 2017
  • 1.149 kez görüntülendi.
Suriye halkının Amerika tarafından katliamı

Amerikan liderliğindeki terörizmle mücadele koalisyonu savaş uçakları bu kez Deyr’uz Zur’da sivil halkın canını aldı. Rakka’da da Suriyeli sivil halktan bir grup Amerikan liderliğindeki koalisyon güçleri uçaklarını saldırısında öldü.

 

Amerikan liderliğindeki uçakların Deyr’uz Zur’a saldırısında sivil halktan 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirilmiştir.

IŞİD’e karşı savaştığı iddia edilen ABD koalisyonuna tabi savaş uçakları Rakka kırsalında sivilleri hedef alarak aralarında 5 çocuğun bulunduğu 11 sivil vatandaşı katletti.

Muhtelif medya kaynakları ve yerel kaynakların aktardıkları haberlerde ABD koalisyon uçaklarının Rakka kırsalının kuzeyi ve batısında Gadban ve Büyük Sveydiye beldelerinde sivil evleri bombaladıklarını belirtti. Kaynaklar Gadban Beldesinde 2, Büyük Sveydiye Beldesinde de aralarında 5 çocuğun bulunduğu 9 kişinin öldüğünü bildirdi. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu ve ölü sayısının artma ihtimalinin yüksek olduğu belirtilmektedir.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de yayınladığı raporunda 2016 yılında ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının bombardımanı sonucu 470 sivilin hayatını kaybettiğini. Raporda ölen sivillerden 100’ünün çocuk olduğu belirtilmiştir. Bu saldırılarda yüzlerce sivilin yaralandığı ve onların önemli bir bölümünün sakat kaldığı ifade edilmektedir.

Daha önceki yıllarda da gerek Suriye’de olsun ve gerekse Irak ve Afganistan’da Amerikanın öncülük ettiği koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının saldırısında siviller hayatını kaybetmişlerdi. Bunun bir örneğini Musul’un doğusunda 27 sivilin koalisyon uçaklarının saldırısında hayatını kaybetmesi olarak gösterebiliriz.

Amerika ve müttefikleri tarafından bölgemizde sivillere karşı işlenen bu cinayetler bu ülkelerin halkları ve dünya kamu oyunun sert itirazlarına sebep olurken, bir takım uluslararası insan hakları örgütleri bu saldırı ve katliamların önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunulmasını istemekteler. Amerika ve müttefik güçleri ise bu saldırıların yanlışlıkla yapıldığını bildirerek kendilerini temizlemeye çalışmışlarsa da kamu oyunun bu uydurmalara pek inanacağı gelmiyor. Zira uzmanlar, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin elinde çok güçlü imkan ve teçhizatın var olduğunu ve saldırıların amaçsız ve yanlış hedeflere gerçekleşmesinin bu imkan ve teçhizatlarla birlikte imkansız olduğunu, bunun için de bölgede sivillerin katliamının Amerika ve müttefiklerince bilinçli olarak gerçekleştirildiğini belirtmekteler.

Geçen yıl 17 Eylül tarihinde Suriye’de sağlanmış olan ateşkes günlerinde ABD destekli Koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısında da, 83 Suriye askeri hayatını kaybetmiş ve 100 civarında Suriye askeri ise yaralanmıştı.

Saldırı sırasında bölgede IŞİD terör örgütü güçlerini hedef olan Suriye ordusu, bu saldırının ABD’nin IŞİD’e desteğinin kanıtı olduğunu savundu. Suriye’nin doğusunda IŞİD karşıtı koalisyon tarafından düzenlenen hava saldırısında, terör örgütü IŞİD’e mensup oldukları iddia edilen Suriye ordusu güçleri bombalandı. ABD ordusundan yapılan açıklamada, saldırı öncesi Rus ordusuyla da durumun müzakere edilmiş olduğu iddia edilmiş olsa da Rus tarafı bunu kesinlikle reddederek böyle bir temaslarının olmadığını bildirmişti. Amerika hükümetinin açıklamasında, “Hedef alınan personel ve araçların Suriye ordusuna ait olduğunun Rus yetkililer tarafından bildirilmesi ardından, hava taarruzunun derhal durdurulması gerektiğini bildirdi.

Aslında Amerika ve koalisyon güçlerinin Suriye’ye yönelik hava saldırıları tamamen Suriye yönetiminin izni dışında yapılmakta olup bu saldırılar Beşar Esad yönetimine karşı silahlı mücadele veren terör örgütlerinden beklenen başarının alınamaması ve gitgide kendi güç kaybetmesi ardından Eylül 2014 tarihinden itibaren başlamıştır. Bu saldırılarda terör örgütlerinden daha ziyade sivil halk zarar görmüş ve sivil yerleşim merkezleri veya Suriye ordusu askeri merkezleri bombalanmıştır.

ABD dışişleri bakanı Kerry’in bu hafta içinde IŞİD terör örgütünü kendilerinin Suriye yönetimini devirmek için kurarak destek verdiklerini açıkça itiraf etmesi aslında ABD’nin ne kadar büyük bir yalancı olduğunu ve bölgede ne gibi amaçlar peşinde olduğunu tek başına ispatlamaya yeter de artar bile.

Suriye halkı şimdiye kadar ABD Liderliğindeki Koalisyon uçaklarının teröristlere saldırı bahanesiyle saldırısına maruz kalmış, Bu saldırılarda düğün törenleri, matem törenleri, hastaneler, polis merkezleri, insani yardım konvoyları bile bombardıman edilmiş ve zayiat verdirilmiştir.

Dünya kamu oyu böyle bir durumda ABD ve yandaşlarının bu insanlık dışı saldırılarının kınanmasını ve bir daha tekrarlanmamasını istemekte ve bu hususta gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulunmaktalar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.