Suriye karşıtı Amerika öneri taslağı Rusya tarafından veto edildi

  • 17 Kasım 2017
  • 1.003 kez görüntülendi.
Suriye karşıtı Amerika öneri taslağı Rusya tarafından veto edildi

Suriye’de kimyasal silahların kullanılmasını araştıran BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün Ortak Araştırma Mekanizması’nın görev süresinin uzatılmasına dair Amerika bildirisi taslağını BMGK’de veto etti.

Rusya, Suriye’deki savaşın başladığı 2011 yılından bu yana BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye ile ilgili oylamalarında dün 10’uncu kez veto hakkını kullandı. Son vetoyla Moskova, Suriye’deki kimyasal saldırıları araştırmakla görevli uluslararası mekanizmanın yenilenmesini engelledi.

Mekanizma, Suriye’de 4 Nisan’da  han Şeyhun’da düzenlenen yasaklı sarin gazı saldırısının sorumlusunun Şam yönetimi olduğunu iddia etmişti. Bu iddia Suriye tarafından reddedildi.

BMGK’de oylanan Amerika’nın tasarısı 12 lehte oy alırken Çin ve Mısır çekimser oy kullandı. fakat Rusya veto hakkını kullanarak tasarının onaylanmasını engelledi.

Bu arada Rusya’nın BM daimi temsilcisi Vasily Nebenzya Mekanizma’nın Suriye’de kimyasal silah kullanımı ile ilgili raporu reddederek, Mekanizma’nın, öncelikleri Rusya karşıtlığı olanların etkisinde olduğunu belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.