Suriye Müzakereleri, 4 Mayısta Cenevre Kentinde Başlayacak

  • 02 Mayıs 2015
  • 748 kez görüntülendi.
Suriye Müzakereleri, 4 Mayısta Cenevre Kentinde Başlayacak

BM’den, müzakerelerin 4 Mayıs’ta başlayıp 5-6 hafta süreceği açıklandı.

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada, Suriye’deki krize siyasi çözüm bulmak için gerçekleştirilecek müzakerelerin pazartesi Cenevre’de başlayacağı bildirildi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, görüşmelerin Cenevre’deki BM merkezinde gerçekleştirileceği ve müzakerelerin ilk turunun 5-6 hafta sürmesinin planlandığı kaydedildi.

Açıklamada, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın müzakerelere “mümkün olduğunca fazla” tarafı çağırdığı kaydedilerek davetliler arasında Suriye Hükümeti, muhalefet, sivil toplum temsilcileri, bölgesel ve uluslararası tarafların yer aldığı vurgulandı.

Müzakerelerde Suriye’deki krizin değerlendirileceği, Cenevre Bildirgesi’nin nasıl hayata geçirilebileceği konusunda tarafların görüşlerinin alınacağı belirtilen açıklamada, Mistura ve yardımcısı Remzi Ez-Zeldin Remzi’nin tüm taraflarla ayrı ayrı kapalı toplantıda bir araya geleceği ifade edildi.

Açıklamada, müzakerelerin tamamlanmasının ardından Mistura’nın, tarafların talepleri ve kendi tavsiyelerine ilişkin hazırlayacağı raporu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a sunacağı belirtildi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, tüm tarafların Cenevre’ye davet edildiğini ve davetli sayısının 10’dan fazla olduğunu dile getirdi.

Haq, davetliler arasında BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile İran ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğunu, tam listenin pazartesi günü açıklanabileceğini ifade etti.

Mistura, geçen hafta BM’de gazetecilere yaptığı açıklamada, tarafların aynı masa etrafında bir araya gelmeyeceğini ve bunun Cenevre-3 olmayacağını vurgulamış, birebir müzakerelerin ardından bir sonraki aşama için BM Genel Sekreteri’nin karar vereceğini söylemişti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İran’ın davet edilmesi konusunda, İran’ın bölgede önemli bir ülke ve Suriye konusunda etkili taraflardan biri olduğunu kaydetmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.