Suriye Rusya’nın terörizmle mücadeledeki yardımına teşekkür etti

  • 31 Ağustos 2018
  • 1.588 kez görüntülendi.
Suriye Rusya’nın terörizmle mücadeledeki yardımına teşekkür etti

Suriye Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid Muallim; Rusya’nın başkenti Moskova’da dün öğleden sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile önemli temaslarda bulundu.

Muallim Moskova ziyaretinin; Suriye konusunda son siyasi gelişmelerin yanı sıra Suriye ve Rusya arasında ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliği imkanlarını masaya yatırmak için uygun bir zamanda geldiğini belirtti.

Suriye ve Rusya’nın terörle mücadelede ortak olduklarına dikkat çeken Muallim; terörle mücadelede ortak oldukları gibi Suriye’nin yeniden yapılandırılmasında da ortak olmak istediklerini söyledi.

Muallim vefalı ve iyiliği unutmayan Suriye halkının Rusya’nın terörle mücadelede oynadığı rol ve verdiği desteği takdirle karşıladığını ifade ederken, dolayısıyla yeniden yapılanmada rol ortaklarımıza fırsat vermek istediğini, bu konuda Rusya’nın önceliği olduğunu belirtti.

Suriye’deki krizin sona ermesi ve çözümün sağlanması sürecinin son adımına gelindiğini belirten Muallim; Suriye topraklarının tamamının kesinlikle terörden kurtarılıp halkın güvenliğinin sağlanacağının altını çizdi.

Muallim ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’deki planlarının başarısız düştüğünü görmeleriyle mutlu olmadıklarına dikkat çekerken, dolayısıyla BM Güvenlik Konseyi haricinde uluslar arası kanunlara aykırı olarak Suriye’ye saldırmaya çalıştıklarını ifade etti.

İran konusunda ise Muallim; Suriye’nin İran ile ilişkilerini pekiştirme azminde olduğunu belirtti. İran’ın Suriye’de terörle mücadelede danışmanları aracılığı ile önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Muallim; dolayısıyla iki ülke orduları arasında geleceğe ilişkin işbirliği konusunda askeri anlaşmaya imza atmalarının gayet normal olduğunu kaydetti.

Sözkonusu görüşmede Lavrov da Suriye’deki krizin çözümünde, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Konferansının sonuçlarını hayata geçirme gereğinin altını çizdi. Suriye ve Rusya tutumlarının gayet net, açık ve sabit olduğuna dikkat çeken Lavrov; iki ülke tutumlarının özellikle ‘Suriyelilerin kendi geleceklerini kendi elleriyle belirlemelerini’ öngören BMGK’nin 2254 sayılı kararı başta olmak üzere uluslar arası kararlar ve kanunlara dayandığının altını çizdi.

Suriyelilerin vatanlarına geri dönüşlerinde uluslar arası toplumun yardım ve destekte bulunması gerektiğini ifade eden Lavrov; buna eş zamanlı olarak onlara insani yardımların ulaşımının sürdürülmesi gereğine odaklanılması gerektiğini söyledi.

Suriye’de güvenlik istikrarın sağlanmasının yanı sıra Suriyelilerin vatanlarına dönmelerinin bir kısım tarafların işine gelmediğini belirten Lavrov; dolayısıyla söz konusu bu tarafların Suriyelilerin geri dönüşlerini engelleme ve bu yöndeki çabaları sabote etmeye çalıştıklarını vurguladı.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.