Suriye savunma bakanlığı: Batı, Suriye’de kimyasal terörizmin yayılmasından sorumlu

  • 03 Mart 2018
  • 1.107 kez görüntülendi.
Suriye savunma bakanlığı: Batı, Suriye’de kimyasal terörizmin yayılmasından sorumlu

Suriye savunma bakanlığı Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, Amerika, Britanya ve diğer batılı ülkelerin, Suriye’de konuşlanan Nusra Cephesi teröristlerinden Suriye ordusu ile çatışma hattına yakın bölgelerde sivillere karşı kimyasal ve zehirli madde kullanmalarını istediğini duyurdu.

Suriye savunma bakanlığı batını böylece Suriye ordusunu suçlayarak bu ülkeye karşı yeni komplolar tasarlamak istediğini belirtti. Suriye savunma bakanlığı ayrıca Şam’ın şimdiye kadar asla zehirli madde kullanmadığı ve kullanmayacağına vurgu yaptı.

Bir çok uzman, Suriye hükümetinin batı tarafından kimyasal ve zehirli madde kullanmakla suçlanmasının, kamuoyunu aldatma ve Suriye ordusunun son zamanlarda teröristlere karşı zaferlerine paralel olarak gerçekleri ters göstermek bağlamında olduğunu belirtiyorlar. Suriye gelişmeleri, saha olaylarına paralel olarak dengelerin halkçı Suriye hükümetinin lehine daha da değişmesi ve ordu ile halk güçlerinin teröristlere karşı daha fazla başarılara imza atması ile bu ülkeye karşı komploların daha da geniş boyutlar kazandığını gösteriyor.

Teröristlere destek verenler, Suriye’ye karşı sahte iddialar gündeme taşımakla, teröristlerin kesin yenilgisini önlemek için onlar tarafından kimyasal silah kullanılması için şartların hazırlanmasına çalışıyorlar. Bu arada teröristlerin kimyasal silahlar ve zehirli maddelerle batılı hükümetler tarafından donatılmaya devam edildiğine dair raporlar da yayınlanıyor. Bu da teröristlerin Suriye’de cinayetlerini şiddetlendirmek için yeşil ışık sayılıyor.

Amerikan ve müttefikleri şimdiye kadar bir kaç kez terörist grupları destek bağlamında, teröristlerin Suriye halkına karşı kimyasal saldırıda bulunmasını Şam yönetimine nispet verdi fakat Suriye hükümeti her defasında bu suçlamaları kesin bir dille reddetti.

Böylece batı hükümetleri suriye’de kimyasal silah kullanma konusunu siyasileştirerek, pratikte kimyasal terörizm ile etkin mücadeleyi engelliyorlar. Suriye yönetimi 2014 yılından itibaren BM denetimi ve BMGK 2118 kararı çerçevesinde tüm kimyasal silahlarını, kimyasal silahların yayılmasını önleme teşkilatına teslim ettiği bir durumda batının kimyasal silah kullanma suçlamasına maruz kalıyor. Tabi ki bu konu Suriye hükümetinin teröristler ile savaşta kimyasal silah kullanmayacağına dair hüsnü niyetini gösteriyor. Amerika ve Britanya tarafından Suriye hükümetine karşı suçlamaların gündeme gelmesi hiç de mantıklı değil, zira Suriye güçleri zaten meydan gelişmelerinde teröristlere ve silahlı güçlere karşı üstün durumdadır ve konvansiyonel olmayan silahlar kullanmaya ihtiyacı yok, fakat bunun tam tersi, yenilmiş durumda olan taraf ise yenilgilerini telafi etmek için her yola başvurur.

Amerika istihbarat eski uzmanı Scott Rickard yaptığı açıklamada, Şam yönetiminin kimyasal silah kullanmaya ihtiyacı olmadığına işaretle, maalesef batılı hükümetlerin yaptıkları oyunla Suriye hükümetine baskıları daha da arttırmaya çalıştıklarını söyledi.

Teröristlerin saldırıları ve savaşlarının tecrübesi, onların hiçbir cinayetten çekinmediklerini gösteriyor. Bu yüzden batının teröristlere hibe ettiği kimyasal silahları kullanmak için bir an bile tereddüt etmezken kullanmakta da aceleci davranmamışlardır. Terörist grupları kimyasal silahları geniş çapta kullanmakla, tam yenilgilerini engellemek ve Suriye halkını kendi gayrı meşru hedefleri ve hırslarına karşı teslim almak için onlar arasında vahşet ve korku salmaktır.

Bu arada batının teröristlere karşı kapsamlı destekleri de bu grupların savaş suçu işlemekle suçlanmalarından ve bu bağlamda her türlü soruşturmadan güvende olmalarını sağlamıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.