Suriye’den Cenevre görüşmeleri açıklaması

  • 03 Şubat 2016
  • 882 kez görüntülendi.
Suriye’den Cenevre görüşmeleri açıklaması
Cenevre III görüşmelerinde Suriye heyeti dün BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura ile BM binasında resmi bir toplantı düzenledi.

Toplantının ardından basına açıklama yapan Suriye heyeti başkanı Beşşar Caferi, de Mistura ile görüşmelerinde Suriye’deki insani durumların yanı sıra dolaylı olarak yapılacak diyalog görüşmelerine katılacakların listesini ele aldıklarını söyledi. Caferi Suriyeliler arasındaki dolaylı diyalog görüşmelerin şu ana dek resmi olarak başlamadığını ifade ederken, şu ana dek yapılan tüm temasların hazırlık amaçlı olduğunu belirtti.

Muhalefeti kimlerin temsil ettiğinin bilinmediğini belirten Caferi; de Mistura’dan dolaylı görüşmelerde muhalefet adına bulunacak şahsiyetlerin listesini istediklerini açıkladı.

Birkaç gün önce Şam kırsalı Seyyide Zeynep Beldesinde meydana gelen ve onlarca sivil insanın şehit, onlarcasının da yaralı düşmesine yol açan bombalı eylemlerin sözde Suriye halkını temsil ettiğini ve bu halkın kanlarının akıtılmasına özen gösterdiğini iddia eden ‘muhalefet heyet’i tarafından kınanmadığına dikkat çeken Caferi, BM Güvenlik Konseyinin de kınadığı bu terör eylemlerin ‘muhalefet heyeti tarafından kınanmasına de Mistura ile toplantıda işaret ettiklerini açıkladı. Caferi toplantıda İslam Ordusu ve Ahrar el Şam Hareketi terör örgütlerinin görüşmelere katılma meselesine dikkat çektiklerini, de Mistura’nın da bu meseleyi diğer taraflarla değerlendirme vaadinde bulunduğunu söyledi.

Suriye heyetinin Cenevre’ye belirlenen zamanda ulaştığına dikkat çeken Caferi, kamuoyunun kandırılmaması ve belirlenen icraatsal koşullara başlı kalma babından basına hiçbir açıklama yapmadığını belirtti.

Caferi, Suriye heyetinin Cenevre’ye hiçbir önkoşulu olmadan geldiğini ve istisnasız hiç kimseden önkoşul kabul etmeyeceğinin altını çizdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Caferi; diyalog görüşmelerine hazırlık sürecinin uzun bir süre aldığına dikkat çekerken, bundan amacın güzel bir hazırlığın olmasıyla olumlu sonuçların alınmasına zemin hazırlamak olduğunu söyledi.

Görüşmelere katılacak muhalefet temsilcilerinin sadece ve sadece Suriyeliler tarafından belirlenmesi gereğinin altını çizen Caferi; ne Suudi rejimi ne de başka hiçbir tarafın bu konuda dayatmada bulunma yetkisine sahip olmadığını söyledi.

Suriye heyeti başkanı Caferi gerek Suriye’deki insani durumlar gerekse terörle mücadele olsun tüm meselelerin Suriye hükümeti açısından öncelik teşkil ettiğini belirtirken, dolaylı görüşmelerin başlaması ardından hemen bu meselelerin masaya yatırılacağını ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.