Suriyeli Kürtler Suriye devletine bağlanabilir

  • 09 Ekim 2019
  • 867 kez görüntülendi.
Suriyeli Kürtler Suriye devletine bağlanabilir

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı General Mazlum Abdi, ABD güçlerinin bölgeden çekilmesi sonrası önceliklerinin Türkiye’nin yapacağı operasyona karşı koymak olduğunu, tutuklu IŞİD militanlarının ikinci planda kaldığını söyledi.

Mazlum Abdi, Türkiye’nin girişimine karşı seçeneklerinden birinin de Suriye cumhurbaşkanı Beşar Esad ile işbirliği yaparak Türkiye’ye karşı durmak olacağını söyledi.

ABD kuvvetlerinin çekilmesi sonrası Suriye’nin kuzey bölgesinin Türkiye’den gelebilecek olası bir saldırıya karşı oldukça korunaksız kaldığını ifade eden Abdi, “Açıkça söylemek gerekirse bu bizi üzdü. Bu çok büyük bir sorun. Bu konuda (ABD hariç) kimse bize yardımcı olmamıştı. ABD’nin güvenilirliği zedelendi.” diye konuştu.

Kuvvetlerinin daha önce toplama kamplarının güvenliğinden sorumlu olduğunu ancak ABD’nin çekilme kararı sonrası savaş pozisyonu alarak Türkiye sınırına doğru ilerlediklerini belirten Abdi, “Tüm aileler sınırdaki bölgelerde yaşıyor. Bu sebeple güçlerimiz ailelerini savunmak durumunda kalacak.” dedi.

Pentagon kaynaklarına göre SDG kuvvetlerinin kontrolünde olan Suriye’deki toplama kamplarında 12 bini aşkın tutuklu IŞİD militanı bulunuyor. Bu rakamın yaklaşık 10 binini Irak ve Suriyeliler oluştururken, iki bin tutuklunun ise başka ülkelerden gelen yabancı savaşçılar olduğu ifade ediliyor.

Fırat Nehri’nin doğusuna yapılması planlanan operasyon için Türkiye’ye yeşil ışık yakan ABD, operasyonun hiçbir şekilde parçası olmayacağını ve bölgedeki ABD askerlerini çekeceklerini açıklamıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye sınırındaki askeri birliklere tank, zırhlı araç ve personel takviyesiyse sürüyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.