Suriyeli yetkili: General Süleymani’nin öldürülmesi açık bir devlet terörizmidir

  • 10 Temmuz 2020
  • 3.384 kez görüntülendi.
Suriyeli yetkili: General Süleymani’nin öldürülmesi açık bir devlet terörizmidir

Suriye’nin Birleşmiş Milletler Ofisi ve Cenevre’deki diğer Uluslararası Örgütlerin Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüsameddin Ala, ABD, ırkçı İsrail işgal varlığı ve Türkiye rejiminin, askeri saldırıları ve devlet terörü uygulamalarında dronlar kullanmalarının, Güvenlik Konseyinin suskunluğu ve uluslararası barış ve güvenliğini tehdit eden, Uluslararası hukuk kuralları ve Birleşmiş Milletler Misakı’nı ihlal eden eylemlere karşı koyma aczinden kaynaklandığını belirtti.

Büyükelçi Ala, dün Cenevre’deki İnsan Hakları Konseyi’nin bir oturumunda, bu ülkelerin terörizmle mücadele bahanesiyle veya Birleşmiş Milletler Misakı’nın 51. maddesi bahanesiyle suçları haklı çıkarmak için pazarladığı yorumların uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanımını yasaklayan ilkeler olduğunu ve meşrulaştırılması girişimlerinden dikkatli olunması gereğine dikkat çekti.

Ala, Özel Raportör’ün IŞİD ve Nusra Cephesi ile bağlantılı terörist örgütlerin erişimine ilişkin raporunda insansız hava araçları teknolojisine ve bunların Suriye’deki kullanımının, bu örgütlerin, devletlerin terörist eylemlerde bulunan silahlı çetelere destek vermesini yasaklayan Misak hükümlerine aykırı olarak aldıkları destek seviyesinin kanıtı olduğuna dikkat çekti.

Büyükelçi Ala, terörle mücadeledeki rolü çok açık ve net olan İran Devrim Muhafızlarında Kudüs Tugayları Komutanı Orgeneral Kasım Süleymani’nin Amerikan yapımı insansız hava aracıyla suikastla öldürülmesinin, herhangi bir kanuni temele dayanmayan gerekçelerle aklanması girişimleri veya hedefli öldürme operasyonuyla vasıflandırılması tehlikesini aşan bir devlet terörü suçu olduğunu söyledi.

Bilindiği gibi İran Kudüs Gücü komutanı General Kasım Süleymani, 3 ocak 2020’de Irak’a yaptığı resmi ziyaret sırasında Bağdat havalimanı yakınında ABD terörist güçlerinin hava saldırısında şehit olmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.