Suriye’nin BM Temsilcisi Caferi: ABD ve Koalisyonunun Gerçek Hedefleri Teröre Destektir

  • 15 Şubat 2018
  • 1.148 kez görüntülendi.
Suriye’nin BM Temsilcisi Caferi: ABD ve Koalisyonunun Gerçek Hedefleri Teröre Destektir

Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşşar el Caferi; ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye ve halkını parçalayıp yıkmak için ellerinden gelen her gayreti gösterdiklerini belirtti.

SANA haber ajansının bildirdiğine göre BM Güvenlik Konseyinin dün düzenlediği Suriye konulu oturumunda konuşan Caferi; ABD komutasında uluslar arası kanun ve kararlara aykırı olarak teşkil edilen uluslar arası koalisyonun Suriye’de iddia ettiği gibi IŞİD’e karşı savaşmak yerine bu koalisyonun gerçek hedefinin başta IŞİD olmak üzere muhtelif isimler altındaki terör örgütlere destek olduğunun altını çizdi. Caferi ABD ve koalisyonunun IŞİD’e muhtelif tür desteğinin görüntü ve belgelerle kanıtlanmış olduğuna dikkat çekti.

Bir kısım devletlerin IŞİD ve Nusra Cephesi dahil Suriye’de terör örgütlere destek amaçlı finansının 137 milyar doları aştığına vurgu yapan Caferi; wikiliaks belgelerinin ABD ve müttefiklerinin Suriye ve halkına karşı tutum ve politikalarını deşifre ettiğini kaydetti.

ABD ve müttefiklerinin Suriye hükümetine karşı sahte olduğu tespit edilen görüntüleri bahane ederek suçlamalarda bulunmasına işaret eden Caferi, BM misakının 2 maddesinin BM’de üye tüm devletlerin egemenlikte eşit olduklarını ve hiçbir devletin başka bir devletin egemenliğini güç ile tehdit etmemesini öngördüğünü kaydetti.

Suriye daimi temsilcisi Caferi; Suriye ve halkına karşı yürütülen muhtelif yönlü olarak bu savaşı destekleyen, radikal teröre her türlü desteği temin eden ve uluslar arası kanunların yanı sıra BM misakını ihlal eden bir kısım devletlere karşı caydırıcı icraatlar almada BMGK’nin sessiz tutumunu eleştirdi.

ABD ve Türkiye güçlerinin Suriye topraklarındaki varlıklarının uluslar arası kanunlara aykırı olup terörle mücadele ve siyasi çözümü engellediklerini belirten Caferi, BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura’nın BMGK’ye sunumunda işgal niteliğinde sayılan bu güçlere hiçbir şekilde değinmemesini eleştirdi.

Caferi Suriye’nin, Suriye’de çözümün ancak ve ancak Suriyelilerin kontrol ve komutasında yapılacak diyalog ile mümkün olabileceğini kanıtlayan Soçi Kongresinin düzenlenmesi başta olmak üzere Suriye’de çözümün sağlanmasında Rusya ve başkanı Vladimir Putin’in oynadıkları rolden memnuniyetini ifade etti.

Suriye’nin Soçi Kongresinde oylama ile kararlaştırılan tüm karar ve bentlere tamamen bağlı olduğunu ifade eden Caferi; Soçi Kongresi haricinde teşkil edilen hiçbir komite ya da heyeti tanımadığının da altını çizdi.

BMGK’nin 2254 sayılı kararının Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması gereğini vurguladığına dikkat çeken Caferi, ABD ve daha başka bir kısım devletlerin onaylayıp kabul ettikleri bu kararı ihlal ettiklerini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.