Suriye’nin BM temsilcisinden ABD; İngiltere, Fransa, Arabistan ve Ürdün’e eleştiri

  • 27 Ocak 2018
  • 1.186 kez görüntülendi.
Suriye’nin BM temsilcisinden ABD; İngiltere, Fransa, Arabistan ve Ürdün’e eleştiri

Suriye’nin BM temsilcisi Beşar el’Caferi, Amerika, İngiltere, Arabistan, Fransa ve Ürdün’ü Suriye halkının öldürülmesinde rolleri bulundukları için eleştirdi.

Viyana görüşmelerinde Suriye heyeti başkanı Beşar Caferi 29 ila 30 Ocak tarihlerinde Soçi’de yapılacak Suriye ulusal diyalog konferansının yaklaşmasıyla heyetin BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistıra ile mümkün olduğunca yapıcı görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Caferi Viyana turunun bitiminde dün yaptığı basın açıklamalarında; görüşmelerin özellikle Soçi Konferansı olmak üzere bir dizi konuya ilişkin soru işaretlerinin giderilmesi açısından fırsat kullanıldığını ifade ederken bu konferansta Suriyeliler arası diyalog görüşmelerinin tüm sonuçlarının görüleceğine dikkat çekti.

ABD’nin radikal terör örgütü IŞİD’i bizzat kendisi teşkil ettiğini ve hala onun lehine Suriye’de savaştığını belirten Caferi; bu durumda ABD’nin Suriye’de siyasi çözümden söz etmesinin mantıklı olmadığını kaydetti. Caferi İngiltere ve Fransa’nın da ABD’nin kör politikasını körcesine izlediklerine işaret ederken dolayısıyla ikisinin de Suriye’de siyasi çözüm için çaba harcadıklarını iddia etmelerinin bile mantıklı olmadığını söyledi.

Suudi Arabistan konusunda ise Caferi; gerici ve yobaz bir rejimin Suriye için nasıl bir anayasa belirleyebileceğine işaret ederken bu rejimin anayasa, demokrasi ya da benzeri kavramlardan anlayamayacağını kaydetti.

Cenevre sürecini sözde canlandırma amaçlı olarak öne sürülen gayrı resmi kağıt konusunda ise Caferi; bunun kesinlikle kabul edilemez olduğunu, yazıldığı mürekkep değerinde bile bir önemi olmadığını ifade etti. Gayrı resmi bir belge hazırlayanın aynı zamanda sorumsuz bir şekilde davrandığını da belirten Caferi, Cenevre sürecini canlandırma yerine onun öldüğünü gösterdiğini ifade etti.

Suriye heyeti başkanı Caferi; Viyana görüşmelerinin yapıldığı zamana denk olarak Suriye’de kanların akıtılması suçunda ortak olan devletlerin ‘Cenevre sürecini canlandırma’ bahanesi altında bu gibi gayrı resmi bir kağıdı kasıtlı olarak sızdırmalarının kesinlikle tesadüf olmadığına dikkat çekti.

Suriyeliler arası yapılan diyalog görüşmelerinde Caferi başkanlığındaki Suriye heyeti BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura ile Avusturya’nın başkenti Viyana’da BM binasında dün ikinci toplantısını düzenlemişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.