Suriye’nin Çıkarları Bizim Çıkarlarımızdır

  • 01 Nisan 2017
  • 1.183 kez görüntülendi.
Suriye’nin Çıkarları Bizim Çıkarlarımızdır

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Ürdün’de yayın yapan el Hür televizyonunda Arap Birliği üyelerine Bağdat’ın bölgedeki gelişmelere bakışını açıkladı.

Irak’ın İran İslam Cumhuriyeti ile ticari ilişkilerine değinen Haydar el İbadi, her yıl milyonlarca İranlının Irak’taki kutsal mekanları ziyareti ile Irak’ta önemli derecede işsizliğin azaldığına dikkat çekti.

Irak’ın bölgesel meselelere gerçekçi yaklaştığını ifade eden Irak Başbakanı Haydar el İbadi, terör ile mücadelenin bölgede temel konu olduğunu vurgulayarak; “Bölgede cereyan eden birçok facia maalesef IŞİD benzeri yapıların ortaya çıkmasına sebep olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Gelişmiş birçok ülkenin kendine has problemleri ve meseleleri bulunmakta. Bizler her şeyden önce kendi problemlerimizi çözebilme kabiliyetine sahip olmalıyız” diyen Haydar el İbadi, bunun temel ve öncelikli bir mesele olduğunu vurguladı.

Irak’ın İran’ın bir uydusu olduğu ve ülke içerisinde Şii egemenlinin arttığına dair iddialara cevap veren Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak’ın belirli bir gerçeklik üzerine hareket ettiğini kaydederek; “Maalesef Irak bu ihtilafların kurbanı olmaktadır. Türkiye’de bu ihtilafların bir parçası olmakla birlikte birçok ülkede bu sorunları deşmekte ve müdahale etmektedir. Biz bu ihtilaflar içerisinde kendi çıkarlarımızı ve diğerlerinin çıkarlarını korumaya çalışmaktayız. İran bölgede önemli ve etkili bir ülkedir. Arap ülkeleri içerisinde de önemli güce ve etkiye sahip ülkeler bulunmakta. Bu durum içerisinde herkesin çıkarını göz önünde bulundurmalıyız” ifadelerini kullandı.

Suud rejiminin, Irak’ın tüm siyasetlerini İran kaynakları olarak gördüğüne dair bir soruya cevap veren Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak’a yönelik yeni bir bakış açısının oluştuğunu kaydederek; “Irak sahada elde ettiği önemli zaferler ile önemini ve rolünü artırmıştır. Ve mevcut devletlerin çıkarlarını değil kendi milli çıkarlarını esas almaktadır” açıklamasını yaptı.

Irak halkının tek vücut halinde siyasi çözümü desteklediğine dair Arap Birliği üyeleri ile yaptığı konuşma hakkında sorulan bir soruya açıklık getiren Haydar el İbadi, bunu sadece Arap Birliği ile konuşmadığını ifade ederek; “Irak’ta hükumet tüm Iraklılara aittir ve ordumuz milli bir ordudur. Tüm Iraklılar hiçbir grup ya da örgütü hesaba katmadan orduyu milli bir ordu olarak kabul etmektedir ki bu Irak için önemli bir kazanımdır” dedi.

Ayrıca Irak’taki Sünni grupların durumuna ilişkin de açıklama yapan Haydar el İbadi, IŞİD tarafından Sünni grupların dışlandığını ve baskıya maruz kaldıklarını vurgulayarak; “Irak devleti, Sünni ve diğer Irak vatandaşları için kurtarıcı görevini üstlenmiştir. Irak devleti içerisinde; Şii, Sünni, Kürt, Türkmen, Arap, Hristiyan ve Ezidi tüm Iraklılar eşit haklara sahiptirler” ifadelerini kullandı.

“İran bizim için önemli bir komşu olmakla birlikte en uzun ülke sınırımız İran iledir. Biz Suudilere ve Amerikalılara da belirttiğimiz gibi İran ile sınırı olan tek Arap ülkesi biziz” ifadelerini kullanan Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak’ın en çok nüfusa sahip bölgesinin doğu sınırları olduğunu kaydederek İran ile olan komşuluk ilişkisinin önemine dikkat çekti.

Irak’ın İran İslam Cumhuriyeti ile ticari ilişkilerine değinen Haydar el İbadi, her yıl milyonlarca İranlının Irak’taki kutsal mekanları ziyareti ile Irak’ta önemli derecede işsizliğin azaldığına dikkat çekti.

Ayrıca Irak hükumetinin Suriye devletinin yanında olduğunu vurgulayan Haydar el İbadi; “Suriye halkının çıkar ve menfaati bizlerinde çıkarıdır. Biz Suriye halkının iç işlerine müdahalede bulunmuyoruz ve Suriye’de siyasi çözümden yanayız” açıklamasını yaptı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.