Suriye’nin doğusunda IŞİD’ın dağılması

  • 09 Kasım 2017
  • 1.204 kez görüntülendi.
Suriye’nin doğusunda IŞİD’ın dağılması

Suriye ordusu ve müttefik güçlerinin el-Bukemal sınır kentini işgalden kurtarması, IŞİD terörist grubun Suriye doğusundaki son üssünün kurtarılması anlamındadır. Terörizme karşı mücadele yolunda bu önemli başarı, stratejik Deyrozur kentin IŞİD işgalinden kurtarılmasından sadece bir hafta sonra gerçekleşti.

Suriye genel kurmay başkanlıı ve silahlı güçleri geçen Cuma günü Deyrozur kentin IŞİD işgalinden tamamen kurtarıldığını onaylayarak, ordunun Suriye topraklarının tamamen IŞİD işgalinden kurtarılıncaya kadar terörizm ile savaşa devam edeceğini duyurdu. Bu çerçevede Lübnan el-Meyadin TV kanalı geçen Çarşamba günü yayınladığı haberde Suriye ordusunun direniş güçlerin desteği ile Deyrozur ilinin güneyince bulunan el-Bukemal kentini IŞİD’in son üssü olarak işgalden kurtardıklarını duyurdu. Bukemal kenti Irak’ın el-Kaim sınır kentine bitişik olarak Suriye doğusundaki tek üssüydü. Irak’ın el-Kaim kenti ve el-Anbar ilindeki yakın bölgeleri de 3 Kasım tarihinde terörist IŞİD’in işgalinden kurtarıldı. Suriye ordu güçleri ve müttefikleri, Bukemal kentine girişlerinde ortak sınırda olan ıraklı güçlerle görüştüler.

Bukemal sınır kentin kurtuluş operasyonu geçen pazartesi islami direniş güçleri ve Rusya hava desteğindeki Suriye ordusunuortak operasyonu ile başladı. 120 bin nüfusu olan Bukemal kenti yaklaşık 3 yıl boyunca IŞİD işgalinde bulundu. Suriye güçleri ve müttefiklerinin bu operasyondaki hızlı başarısı IŞİD dosyasını bu ülkede sadece Deyrozur ve Homs illerindeki kırsal alanlar ve çölleri ile sınırlandırdı. IŞİD’in Suriye’de zevali ise IŞİD sayesinde bu ülke ve bölgede hedeflerini gerçekleştirmeye çallışan bu ülke düşmanlarının tam anlamı ile yenilgisi demektir.

IŞİD’in Suriye ve ırak’ta birlikte imha edilmesi, önemli ve stratejik bir mesaj taşıyor: İran İslam cumhuriyeti, Suriye ve Irak’ın Rusya’nın yanında işbirliği, IŞİD destekçilerinin bölgedeki komplolarını etkisizleştirdiği ve artık günümüzde kimsenin IŞİD’in sözde islami hükümeti veya hilafetinden söz etmemesidir. Bu başarı terörizm ile ciddi mücadele sayesinde gerçekleşti ve İran İslam cumhuriyeti de bu başarıda parlak rolü olduğu da inkar edilemez.

Bu bağlamda İran İslam inkılabı rehberi uluslararsı işler danışmanı Ali ekber Velayeti Salı günü Suriye ziyareti kapsamında yaptığı açıklamada, İran İslam cumhuriyetinin Suriye ve Irak’ta direniş güçleri ile işbirliğinin, İslam dünyası düşmanlarının komplolarının yenilgisine sebep olduğunu belirtti.

IŞİD’e atılan son kurşun ise Bukemal stratejik ve sınır kentin kurtuluşu ile sıkıldı ve bu da Suriye’de oyun kurallarının değişmesi anlamındadır. Artık Arabistan, Siyonist rejim ve Amerika, IŞİD’e ve diğer terör gruplarına destek vererek bölgedeki oyun kurallarını yazamazlar. Suriye ve Irak’ta IŞİD heyulasının sonu, iki ülke halkının dirayet ve bilinci ile bağlantılıdır. Zira tüm zorluklar ve hasarlara tahammül ederek ülke ordusunun yanında durup, bağımsız ve Müslüman ülkelerinde düşman komplolarının gerçekleşmesine izin vermediler.

Buna ilaveten Irak ve Suriye’de savaş meydanlarındaki mevcut durum, direniş cephesinin terörizme karşı güçlü bir set olduğunu gösteriyor, nitekim Suriye’nin doğusunda IŞİD’in en son kalesi olan Bukemal ve ortak sınırda Irak’ın el-Kaim kentinin IŞİD teröristlerinin işgalinden kurtarılmasını da  bu çerçevede değerlendirilmelidir.

İslam inkılabı rehberinin uluslararası işler danışmanı Ali Ekber Velayeti de “direniş cephesi”nin İran, Irak, Suriye ve Lübnan’dan oluştuğunu belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.