Suud Hanedanının İçinde Yaşanan Soğuk Savaş Ülkeyi İç Savaşa Götürüyor

  • 06 Mayıs 2017
  • 1.455 kez görüntülendi.
Suud Hanedanının İçinde Yaşanan Soğuk Savaş Ülkeyi İç Savaşa Götürüyor

Yemen konuları uzmanı Seyyit Sadık el-Şerafi Suudi Arabistan’da, kralın emriyle olan değişime işaret ederek şu ifadeleri kullandı: Arabistan yönetiminde yaşanan değişikliği Hanedan üyelerinin birbirleri hakkında kurdukları komplolar çerçevesinde değerlendirebiliriz çünkü uzun süredir Suud hanedanı üyelerinin çatışmasına şahit oluyoruz, bu konu krallık hanedanı içindeki güçler arasında yaşanan bir soğuk savaştır.

Bu hareketliliğe karşın kral Selman ve Arabistan veliahdı Muhammed Bin Selman ve veliaht Muhammed Bin Naif de bazı adımlar attılar.

Sadık el-Şerafi sözlerini şöyle sürdürdü: Suud Hanedanı bölgedeki savaşlarda kaybettiği yüklü miktarlar sebebiyle şuan ekonomik krizle karşı karşıyadır. Onlar, Arabistan halkının sermayesinin büyük bölümünü bölgedeki mazlum halkın katledilmesi için harcadı ve Suud Hanedanı her daim, günahsız insanları katletmekten başka amacı olmayan örgütlere destek veriyor.

Yemen konuları uzmanı ayrıca şu açıklamalarda bulundu: Arabistan hükumetinde yaşanan değişikliğin kaynağı Suud Hanedanı’nın gelecekle ilgili endişeleri olarak görülebilir çünkü onlar Yemen savaşında yaşadıkları çıkmaz nedeniyle geleceği belirsiz ve karanlık görmektedirler. Yemen savaşı 2 yılı aşkın bir süredir devam ediyor ancak şu ana kadar hiçbir başarıya ulaşılamadı ve Suudi Arabistan ordusunun durumu her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Onlar, Mensur Hadi’yi Sanaa’ya geri getirmeyi vadetmişti ancak şuana kadar bunu başaramadı.

Seyyid Sadık el-Şerafi daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: Suud Hanedanı ekonomik kriz ve girdiği savaşlar nedeniyle içinde bulunduğu diğer krizlerden çıkmaya çalışıyor. Halife Hanedanından iki güçlü rakip de şuan birbiriyle mücadele etmektedir. Şüphesiz Arabistan hükumetinde yaşanan değişiklik ülkede uzun süre devam edecek bir değişikliğe sebep oldu.

El-Şerafi konuyla ilgili ayrıca şu ifadeleri kullandı: Krallık hanedanı üyeleri arasında yaşanan soğuk savaş Suud Hanedanı’nın zayıflamasına neden olmaktadır ve ülkeyi iç savaşa sürüklemektedir, bunlar Arabistan’ın yolun sonuna geldiğinin işaretidir.

Yemenli uzman açıklamalarının devamında Arabistan topraklarında yaşanan çatışmalarla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: Eskiden Yemen toprakları olan ve şuan Arabistan tarafından işgal edilen Necran, Cizan ve Asir bölgelerinde Yemen halk komiteleri ve ordu güçlerinin operasyonları devam ediyor ve bu operasyon geçtiğimiz aylarda anlaşma olmaksızın sürdü. Yemenli güçler Arabistan Ordusuna ait noktaları bombaladı ya da yaptığı çeşitli operasyonlarla bu noktalara saldırı düzenleyerek bu noktaları tamamen yok etti.  Bu saldırılarda Suud güçlerinin çoğu öldü ve geriye kalanlar ise Ordu ve halk komiteleri tarafından esir alındı.

Sadık el-Şerafi son olarak şu açıklamalarda bulundu: Yemen güçlerinin savaş tecrübesi büyük oranda arttı ve şuan ordu güçlerinin Suudi güçlerine düzenlediği karmaşık ve özel operasyonlara şahit oluyoruz. Ancak buna karşın el-Asiri’nin, Mısırlı güçlerin Arabistan’a gönderileceği ve Pakistan güçlerini Yemen’deki savaşa katılmaya teşvik etme ve bu güçleri Yemen savaşında kullanma çabaları Arabistan Ordusu ve Suud Hanedanı’nın zayıflığının göstergesidir. Yine Suud Hanedanı Afrika ve Yemen’in Güneyinden asker toplama ve bunları sınırları korumak için Arabistan’ın Güneyine göndermesi, tüm bunlar düşmanın zayıflığını ve buna karşın Yemen Ordusu ile Halk Komitelerinin gücünü göstermektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.