Suud Prensi Muhammed Bin Selman Kuveyt’te

  • 01 Ekim 2018
  • 1.414 kez görüntülendi.
Suud Prensi Muhammed Bin Selman Kuveyt’te

Suudi Arabistan veliahdı Muhammed bin Salman dün 30 eylül tarihinde üst düzey bir heyet başkanlığında Kuveyt’e gitti.

Söz konusu ziyaret önceki gün gerçekleşecekti fakat bir gün gecikme ile gerçekleşti; taraflardan hiç biri söz konusu gecikme hakkında her hangi bir açıklamada bulunmadılar.
Muhammed bin Salman’ın Kuveyt ziyareti, kendisinin veliaht olmasından sonra ilk ziyaretidir, bu yüzden Kuveyt yönetimi bu ziyaret için olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Bu bağlamda içişleri bakanlığı bazı yollara trafiğe kapatarak halka alternatif güzergahlar açıkladı.
Kuveyt yönetiminin aldığı güvenlik önlemler, rakip prenslerin eylemlerinden duyulan endişeleri gösteriyor, ki hala Muhammed bin Salman’ın en önemli endişelerinden sayılıyor; belki de ziyaretin bir gün gecikme ile gerçekleşmesi de güvenlik endişelerinden meydana gelmiştir.
Suudi Arabistan veliahdının 3 hedef nedeni ile Kuveyt’i ziyaret ettiği düşünülüyor. Birini mesele, Fars Körfezi İşbirliği Konseyi’indeki iç ihtilaflardır; Katar emiri şeyh Tamim’in de belirttiği gibi Konsey’i adeta felç eden ihtilaflar. Katar emiri BM 73. Genel oturumunda yaptığı konuşmada, iç ihtilaflar ve Katar’a karşı alınan yaptırım kararının Fars Körfezi İşbirliği Konseyi’ni felç ettiğini söyledi.
Fars Körfezi İşbirliği Konseyi içindeki gerginlik haziran 2017’den itibaren Katar ve Konseyin diğer 3 üyesi olan Arabistan, BAE ve Bahreyn ile konsey üyesi olmayan Mısır arasında başladı; üstelik olayın üzerinden geçen 15 ayda ise gerginlikte azalma veya hafifleme de görünmüyor.
Kuveyt yönetimi Katar ve üye diğer 3 ülke arasında arabuluculuk yaparak ihtilafların giderilmesi veya en azından gerginliği hafifletmeye çalıştı, fakat bu çalışmalar bir sonuca varmadı öyle ki Fars Körfezi İşbirliği Konseyi de dağılma eşiğine geldi.
Fars Körfezi İşbirliği Konseyi aralık 2017 Kuveyt liderler zirvesine, Arabistan, Bahreyn ve BAE katılmadı ve 15 dakikadan az bir süre ile son buldu. Böylece çoğu yorumcular Konseyin dağıldığından söz ettiler.
Hiç şüphesiz Muhammed bin Salman’ın Kuveyt ziyaretinin hedeflerinden biri söz konusu gerginliktir. Fakat Suudi veliahdın bu ziyarette Kuveyt emiri ile Katar olmaksızın yeni bir Fars Körfezi İşbirliği Konseyi hakkında görüşmesi de muhtemel görünüyor. Bin Salman bu ziyarette Kuveyt’i Arabistan’a yaklaştırmaya çalışacağı kesindir.
Petrol, bu ziyaretin bir diğer amacıdır. Arabistan dünyada en büyük petrol üretici ve ihracatçısıdır ve Kuveyt de günlük 2 milyon 800 bin varil üretim ve 2,1 milyon varil ihracat ile dünyada en büyük petrol üretici ve ihracatçı ülkeleri arsında yer alıyor.
Amerika, İran İslam cumhuriyetine karşı tek yanlı ve yasadışı yaptırımları uygulayarak İran petrol satışını sıfırlamayı hedefliyor. Bu yüzden Fars Körfezi kıyısı Arap ülkelerden ve özellikle Arabistan ve Kuveyt’ten petrol üretimlerini arttırarak petrol piyasasında oluşacak boşluğu doldurmalarını istiyor.
Muhammed bin Salman Kuveyt’e giderek ülke yetkilileri ile bu konu ve petrol üretimi ile oluşacak muhtemel sorunları hakkında görüşecektir. Fakat yine de Arabistan’ın eski petrol yetkililerinden Mecid el-Menif’e göre “ gerçi Suudi Arabistan petrol üretim kapasitesine sahiptir fakat eğer şimdi kendi stok kapasitesini kullanırsa gelecekte sorun yaşar.”
Bu ziyaretin 3. Hedefi de ikili ilişkilerdir. Kuveyt ve Arabistan ilişkileri, hem Kuveyt’in Arap dünyasındaki ihtilafları gidermek için soyunduğu arabulucu rolünün Arabistan tarafından önemsememesi ve hem petrol ihtilafları nedeni ile zedelenmiştir.
Suudi Arabistan 2014 yılında Kuveyt ile ortak petrol havzalarından olan hafci sahasındaki çalışmalarını, çevre kirliliği ve hasarları bahanesi ile durdurdu. Tabi ki bu hareket Kuveyt hükümeti için maddi zararlara sebep oldu. Bu konu da Suudi Arabistan veliahdının Kuveyt ziyaretinin başlıca sebeplerinden biridir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.