Suud Prensi Turki el-Faysal’dan, hata yaptık itirafı

  • 03 Ekim 2017
  • 1.510 kez görüntülendi.
Suud Prensi Turki el-Faysal’dan, hata yaptık itirafı

Arabistan’ın eski istihbarat kurumu başkanı, Suriye cumhurbaşkanlık meselesinin bu ülke halkına ait bir mesele olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov’un açıklamasına göre, Suudi Arabistan Kralı Selman, perşembe günü Rusya’yı ziyaret edecek.

Ziyaret öncesinde Sputnik ve Rus NTV televizyonuna röportaj veren Suudi Arabistan Prensi Turki Faysal el Suud, ülkesi, ikili ilişkiler ve uluslararası gündeme dair birçok soruyu yanıtladı.

Suudi İstihbarat Servisi’nin başkanı olarak sizce Suriye’de neler oluyor? Bildiğim kadarıyla Suudi Arabistan artık Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gelecek seçimlere kadar kalabileceği ve bununla ilgili kararı Suriye halkının vermesi gerektiği yönünde karar kıldı. Sizce Suriye’deki kriz bitti mi, IŞİD yenildi mi? sorusunu yanıtlayan turki Faysal şunları söyledi:

– İlk olarak pozisyonumu açıklayayım. Ben bir devlet yetkilisi değilim. Kişisel olarak uluslararası toplumun Suriye konusunda müthiş bir şekilde umursamaz olduğunu düşünüyorum, savaşın bu kadar uzun sürmesine izin verildi. Suriye’deki toplu ölümler krize müdahil tarafların çabalarına rağmen devam ediyor. Suudi Arabistan öncülüğünde, uluslararası toplumu, Rusya, ABD, BM, Türkiye ve İran’ın ölümlerin sona erdirilmesi konusunda bir sonuca varmasını istiyorum. Rusya, İran, Türkiye, ABD ve diğer koalisyon güçleri artık daha fazla insanın ölmemesi gerektiği konusunda anlaşırsa, yalnızca belirli bölgelerde değil, Suriye’nin her yerinde ateşkes sağlanır. Ateşkese karşı çıkan tüm taraflar da cezalandırılmalı. Dünya bunu yapabilir, ancak şimdiye kadar maalesef yapılmadı.

Suriye’de genel bir ateşkese ulaştığımızda, görüşmeler devam edebilir ve Suriye halkı bir karar verebilir. Suriye’nin pozisyonu hakkında söylediklerinizi de düzeltmek istiyorum. Biz, kimin başkan olacağına Suriye halkının karar vermesi gerektiğini ve bizim de onların bunu yapabilmesine yardım etmek için bir mekanizmaya ihtiyaç duyduğumuzu söylüyoruz.

Suriye krizinin başından beri Suudi Arabistan terör örgütlere her türlü imkan sağlayarak ve onları kışkırtarak Suriye krizinin devam etmesine imkan vermiştir. Ancak son dönemlerde Suriye ordusunun teröristler karşısında üstün başarılar elde etmesi ve ateşkes konusunda İran, rusya ve Türkiye’nin anlaşması ardından Suudi rejimi yetkilileri tarafından da Arabistan’ın siyasetlerinin değişmesi yönünde açıklamalar gelmekte.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.