Suud rejimi İranlı Hacıların Hac menasekine katılmasını engelliyor

  • 15 Mayıs 2016
  • 952 kez görüntülendi.
Suud rejimi İranlı Hacıların Hac menasekine katılmasını engelliyor

Haremeyni Şerifeyni sultası altında tutan Suudi krallık rejiminin engelleyici tutumu sonucu, İranlı hacıların Hac merasimine katılmaları, imkansız hale gelmekte veya sayıları azalmaktadır.

Fakat Suudi krallık rejimi bu İslam dışı girişimlerini örtbas etmek için akılsızca İran’ı suçlamaktadır. İran İslam cumhuriyeti hac işlerinden sorumlu yetkilileri, İranlı hacıların Hac Menasekine katılmalarını sağlamak amacıyla son aylarda Suudi krallık rejimi yetkilileriyle görüşmeler yaptılar. İranlı yetkililer, vizeler, İranlı Hacı adaylarının Mekkeyi Mükerreme ve Medineyi Munevvere şehirlerine taşınmalarını sağlama, İranlı hacıların güvenliğini garanti etme konusunda Suudi yöneticilerle görüştüler. Fakat Suudi Hanedan rejimi, bütün teklifleri reddettiler.

İran resmi anlaşmalara göre her yıl 65 bin hacı adayını Mekke’ye gönderebilir. Fakat İran İslam cumhuriyetiyle Suudi Hanedan rejimi arasında diplomatik ve konsolosluk ilişkileri koparıldığı için, İranlı hacı adaylarının üçüncü bir ülke aracılığıyla vize almaları da mümkün değildir. Buna ilaveten İran yolcu uçaklarının Arabistan’a iniş yapması da yasaklanmıştır. Suudi Krallık rejimi ırkçı ve Siyonist İsrail rejimiyle ittifak kurduğu için, İranlı Hacıların “müşriklerden beraat” merasimleri düzenlemelerini de yasaklamıştır. İran İslam Cumhuriyeti, İslami kültür ve irşad Bakanlığının hac işleri yetkilileri Perşembe günü yaptıkları açıklamada, Suudi krallık rejiminin engelleyici girişimleri ve görüşmeleri aksatma ve zaman kaybettirme çabaları sonucu, İranlı Hacı adaylarının Hac Merasimine katılma haklarının ihlal edilmiş olacağını söylediler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.