Suud Rejiminin Irak’ta Şii-Sünni Çatışması Çıkartmaya Çalıştığı Deşifre Oldu

  • 22 Haziran 2015
  • 870 kez görüntülendi.
Suud Rejiminin Irak’ta Şii-Sünni Çatışması Çıkartmaya Çalıştığı Deşifre Oldu

Wikileaks’in yayınladığı yeni belgelerde, Suudi Arabistan’ın Nuri Maliki’nin hükümetine karşı Irak’ın içindeki Sünni gurupları tahrik etmeyi planladığı söyleniyor.

Wikileaks’in yayınladığı yeni bölgelerde şöyle deniliyor: Irak durumuyla ilgili olarak, etkili Sünni akımların ve Nuri Maliki’nin taifeci planına karşı olan ulusal liderlerin tam olarak desteklenmesi faydalı olabilir.

Bu hususta komite şu adımları atmalıdır:

Birincisi, iki mihver üzerinden hareket edilmelidir: 1) Aşiretler; kabile reisleri ile temas kurarak, mali ve diğer araçlardan istifade ederek onları cezp etmeli ve Arabistan politikalarını onaylamalarını sağlamalıyız.

2) Meseleleri gerçekten iyi bilen, etkileme ve ikna gücü olan şahısların seçilmesi ve Şii bölgelerindeki insanları kani etmesi, desteklerini sağlayabilmesi için oralara gönderilmesi gerekir.

İkincisi, dini, ilmi, siyasi ve kültürel alanlarda etkili şahsiyetler Arabistan’da ilmi ve kültürel münasebetlere davet edilmeli ve bu vesileyle temasların devam etmesi, ilişkilerin geliştirilmesi ve deneyimlerin aktarılması sağlanmalıdır.

Üçüncüsü, dışişleri bakanlığı ile istihbarat dairesi arasında Irak’la ilgili raporlar konusunda koordinasyonun önemsenmesi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.