Suudi dışişleri bakanı hâlâ Esad’sız Suriye hayallerini kuruyor

  • 08 Ağustos 2015
  • 772 kez görüntülendi.
Suudi dışişleri bakanı hâlâ Esad’sız Suriye hayallerini kuruyor

Suudi Arabistan dışişleri bakanı  Adil El’Cubeyr, Roma’da  İtalyalı mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ‘Beşar Esad, Suriye’nin geleceğinde rol oynayamayacak’ dedi.

SKY News kanalının haberine göre, Arabistan dışişleri bakanı yaptığı açıklamada; Suriye’de mevcut sorundan  tek çıkış yolunun Cenevre 1 oturumuna göre hareket etmek olduğunu  belirterek, söz konusu oturumun kararlarına göre, Suriye’de  çok değişik grupları içeren kapsamlı bir geçici hükümetin kurulması  gerektiğini ve daha sonra da Beşar Esad’ın yer almadığı daimi bir hükümetin iktidara geçmesi gerektiğini iddia etti.

Suudi rejiminin söz konusu bakanı, İran’ın Suriye’de Beşar Esad’ın sivillere yönelik ölümlerde desteğinin olduğunu iddia ederken, ”Biz, İran’ın Suriye’nin geleceğinde rolünün olmasını istemiyoruz. İran’ın tek rolü, Suriye’den çıkmasıdır ve İran’dan beklentimiz de bu yöndedir” dedi.

Arabistan dışişleri bakanı, konuşmasının ayrı bir yerinde de, sözde ılımlı  muhalifler olarak niteledikleri teröristlere destek verdiklerini belirtirken, Suriye’de iki yolun olduğunu ve bunların da,  birincisi siyasi olduğunu bu yönde Beşar Esad’ın  gitmesi olduğunu  diğerinin de Beşar Esad’ın tamamen yenilgiye uğratılması için askeri  seçenek olduğunu söyledi.

Bu arada İtalya dışişleri bakanı da, İran’ın Suriye’nin siyasi sürecindeki rolü ve geçici hükümet konusundaki bir soruya verdiği cevapta,  Suriye sorununun çözüm yolunun bölge ve bölge dışı güçlerin de içinde yer aldığı çok yönlü işbirliğiyle mümkün olduğunu belirterek, bu doğrultuda Arabistan, Amerika, Rusya ve İran gibi ülkelerin olumlu rollerinin olabileceğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.