Suudi Rejimin Yemen Planları Altüst Oldu

  • 23 Mart 2018
  • 1.352 kez görüntülendi.
Suudi Rejimin Yemen Planları Altüst Oldu

 Arabistan Amerika’nın yoğun destekleriyle 26 mart 2015 tarihinden beri Yemen topraklarına karşı savaşı başlattı.Bu savaş 4. yıldönümü eşiğine girmeye hazırlanıyor. Suudi rejim ve Amerika şimdiye kadar inkılapçı Yemen halkının eşine az rastlanan direnişinden dolayı ülkede güttükleri hedefleri ve çıkarlarını gerçekleştirmede başarısız oldular. Yemen savaşının başlamasından yaklaşık 3 yıl geçmesi ve Suudilerin önderliğindeki ittifakın Yemen’deki operasyonunun adım adım zayıflamaya yüz tuttuğu bir dönemde Arabistan ve bu savaşa katılan ülkeler hiçbir getirisi olmadan savaşın biran evvel sona ermesini istiyorlar. Arabistan’daki çevrelerin Yemen savaşından çıkma zarureti ile ilgili bazı söylentilerin ileri sürülmesi aslında Suud rejiminin kendilerinin Yemen’e karşı başlattığı savaşta hezimete uğradıklarını gözler önüne sermektedir ve Yemen’in mücadeleci halkının direnişi ve dik duruşu Suudilerin çeşitli çevrelerinin bu savaşta yenilgiye uğradıklarına itiraf etmek zorunda bırakmıştır.

Suud rejimi hanedanını eleştiren Müçtehit kendi Tweeter hesabında, Suudilerin Yemen savaşındaki hezimetine işaretle şunları belirtiyor: ‘Riyad mevcut askeri imkanları ve Amerika’nın yoğun desteklerini dikkate alarak Yemen savaşında hiçbir getiri elde edemedi ve bu savaş Yemen halkının mütecaviz Suudilere karşı dik duruşu ve direnmesi savaşı başlatan Arabistan’ı dize getirmiştir. Yemen savaşını başlatan Suudi Arabistan bu savaşın hızla ve Ensarullah hareketinin yenilgiye uğraması ve Yemen’in müstafi cumhurbaşkanı Abdrabe Mansur Hadinin yeniden iktidara gelmesi ile sona ermesini bekliyordu. Ancak Ensarullah hareketi Yemen halkının direniş simgesi olarak geçen 3 yıl boyunca Suudilerin savaş uçaklarına karşı Suudi güçlere üstelik Arabistan ve ülke topraklarında ve Yemen’de Suudilerin satılmış unsurlarına ağır zararlar verdirdiler.

Arabistan, Yemen savaşının ilk başlarında Amerika’nın yeşil ışığını gözönüne alarak ve Yemen karşıtı arap koalisyonu şeklinde ortaya çıkan bazı arap yönetimlerin kısa sürede Yemen topraklarını kendi hegemonyası altına almayı planlıyorlardı. Ancak Yemen’deki gelişmeler mütecaviz Suudilerin denklemi altüst oldu üstelik Arabistan güçlerinin Yemen halkının direnişine yönelik ağır stratejik yenilgiye uğramanın yanısıra Arabistan’ın hamileri ve unsurlarına verdikleri hasar savaşın sonuçlarını onlara azami şekilde tattırdılar. Yemen’deki son gelişmeler ülke halkının ülkede siyasi alanda temel değişikliklerin ortaya çıkması ve kıyamdan güttüğü hedeflere varmak için siyasi ve saha ve propagandasal alanındaki varlıklarını yoğun bir şekilde sürdürdükleri gözleniyor.

Bu da bir gerçek ki son zamanlarda Yemen halkının ülkede Suudilerin tecavüzlerine karşı katıldığı yoğun ve görkemli protesto gösterileri onların Suudi rejimine karşı ne denli nefret ve öfke duyduklarını gözler önüne seriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.