Suudi Veliahtı: İsrail ile birçok ortak çıkarımız var

  • 03 Nisan 2018
  • 936 kez görüntülendi.
Suudi Veliahtı: İsrail ile birçok ortak çıkarımız var

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD’de yayın yapan ‘the Atlantic’ ile yaptığı söyleşide “İsrail ile birçok ortak çıkarımız var. Eğer barış sağlanırsa, İsrail ve Körfez İşbirliği Teşkilatı arasında birçok çıkar söz konusu olur.” dedi. Selman’ın Filistin topraklarını işgal eden İsrail’e yönelik sözleri sosyal medyada büyük tepki topladı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ‘İsraillilerin atalarından kalma yurtlarında bir ulus devlet çatısı altında yaşama hakları olduğuna inanıyor musunuz’ sorusunu şöyle cevapladı:

“Kendi ülkelerine sahip olmak İsraillilerin ve Filistinlilerin hakkı. Fakat herkes için istikrar sağlamak ve normal ilişkiler elde etmek için bir barış anlaşmasına sahip olmamız gerekir.”
Sputnik’in haberine göre, Suudi Arabistan’ın, İsrail devletini resmi olarak tanımaması sebebiyle bin Selman’ın sözleri kamuoyunda ses getirdi.

Selman şöyle devam etti:

“Kudüs’teki Kutsal caminin geleceği konusunda dini kaygılarımız ve Filistinlilerin haklası konusunda endişelerimiz var. Durum bundan ibarettir. Başka herhangi bir halka derdimiz yok.”

Suudi Prens “İsrail ile birçok ortak çıkarımız var. Eğer barış sağlanırsa, İsrail ve Körfez İşbirliği Teşkilatı arasında birçok çıkar söz konusu olur” ifadesini kullandı.

Bin Selman İran’a yönelik asılsız iddialarını tekrarlayarak gerçekleri saptırmaya çalışmıştır.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, The Atlantic dergisinden önce Time dergisine verdiği röportajda, Amerikalı askerlerin Suriye’de “İran’ı durdurma” noktasındaki son durak olduğunu savunmuş ve ancak bu şekilde İran’ın bölgedeki etkisinin artmasının engellenebileceğini belirtmişti.

Selman, “Amerikalı askerlerin Suriye’de uzun vadeli olmasa bile en azından orta vadede kalması gerektiğine inanıyoruz. Suriye’deki ABD gücü, Washington’un bu ülkenin geleceğinde söz hakkına sahip olmasına da imkan verecektir.” ifadelerini kullanmıştı.

Suudi Arabistan geçen ay ilk defa İsrail’e uçan bir ticari uçağa hava sahasını açmıştı.

Öte yandan Amerikalı araştırmacı Andre Koribko Suudi rejimi ile siyonist İsrail rejimi arasındaki yakınlaşmaya temasla, Suudi rejiminin bu yakınlaşmadan tek amacının İsrail ile birlikte İran’a karşı koymak olduğunu belirtmiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.