Tacikistan televizyonunun İran karşıtı boş iddiaları

  • 11 Ağustos 2017
  • 1.218 kez görüntülendi.
Tacikistan televizyonunun İran karşıtı boş iddiaları

Tacikistan televizyonundan yayınlanan sözde belgesel bir programda İran karşıtı boş iddialar gündeme gelmesi nedeni ile İran’ın Tacikistan büyükelçiliği bir bilidiri yayınladı.

Programda Tacikistan’ın ilk bağımsızlık yıllarında yaşanan krizde boş iddialarla İran’ın rolüne değiniliyor. Filmde hapiste olanların itiraflarına ilaveten artık hayatta olmayanlardan naklen bazı iddialara değiniliyor. Bu konu televizyon için hazırlanan söz konusu programın senaryo ve dayandığı bilgilerin yalan olduğu vurguluyor.
Günümüz siyaset dünyasında hükümetler ve uluslararası alandaki aktörlerin mahiyeti ve davranışları hakkında, kamuoyunun en güçlü ve iyi hakimler olduğu bir gerçektir. Tabi ki bu süreçte inkar edilmeyen tarihi belgeler ve kanıtlar, hükümetlerin bilançosu ve eski çalışmaları da özel önem taşıyor. Bu mahkemede kamuoyunun hafızası, yargıda bulunmak için en iyi kanıt ve belgedir.

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de İran büyükelçiliğinin bildirisinde Tacikistan halkının yeni ve eski kuşaklarının tarihi hafızasına işaretle, onların eski Sovyetler Birliğinden ayrılarak yeni yeni bir ülke olmaya çalışan Tacikistan’ın yakalandığı krizlerden kurtulma sürecinde İran İslam cumhuriyetinin rolünü unutmayacağına değiniliyor. Aslında İran’ın o dönemde geçici hükümet ve bir çok Tacik partiliden oluşan muhalefet grupları arasında barışın sağlanmasındaki rolü, bu ülkenin tarihi gelişmelerinde kaydedilmiştir. Bu yüzden ısmarlama programlarla bu tarihi gerçek değiştirilemez.

İran İslam Cumhuriyeti Tacikistan’ın ister yoğun ve şiddetli iç savaş dönemi, ister yapılanma ve barış anlaşmasının gerçekleşmesi döneminde, bu cumhuriyetin güçlenmesinde katkıda bulundu; işte bu konu, İran ve Tacikistan hükümeti ve milletlerinin bölgesel ve bölge dışı düşmanlarının tahammül edemediği ve dayanamadığı konudur. Bu çevreler Tacikistan fazla nüfuza sahipken, barış anlaşmanın imzalanmasından hemen sonra hükümeti eleştiren siyasi şahsiyetler ve çehreleri tahrip etmekle kalmayıp İran ve Tacikistin arasındaki milli, tarihi ve kültürel bağların kopması ve yok olmasını istiyorlar.

Eski Sovyetler Birliği döneminde KGB gibi güvenlik kurumların içinde bazı kesimler ve kişiler, kendi muhaliflerine karşı belirli hedefler çerçevesinde çeşitli senaryolar yazarak kurguladılar. Şimdi aynı tutumu ve süreci Tacikistan’da, Duşanba ile Tahran arasındaki ilişkileri sabote etmek ve tabi ki İran’ın bu orta Asya cumhuriyetinin tarihi gelişmelerindeki parlak karnesini karalamak amacı ile izliyorlar.

Böyle bir geçmişle ve Tacikistan toplumunda aydınlatıcı kesimin varlığı ile, artık İran’ın bu ülkenin alt yapısının gelişmesi ve Stratejik İstiklal tüneli ANZAB, Seng Tude 2 barajı ve elektrik santrali, İbni Sina hastanesi gibi projelerinin gerçekleşmesindeki etkin rolünü hatırlatmaya gerek yok. Nitekim İran Kızılay cemiyeti tarafından sunulan hizmetler, Tacikistan’da yoksul, korumasız ve çaresiz ailelere İmam Humeyni Yardım Komitesi tarafından yardım ulaştırılması, spor merkezlerin kurulması, tarihi binaların onarımı ve restorasyonu, üniversitelerde Tacik gençlere eğitim verilmesi, Tacikistan’da bilimsel merkezler ve üniversitelere yardım edilmesi, onlarca teknik ve meslek eğitim merkezlerin kurulması vb. gibi İran tarafından sunulan bir çok hizmet, halkın hafızasından silinmez. Bunlar İran İslam cumhuriyetinin Tacikistan büyükelçiliği tarafından yayınlanan bildiride, Tacikistan’ın kalıcı güvenliği ve bağımsızlığının korunması, gelişmesi ve istikrarının sağlanması için yapılan bazı yardımlar olarak değinilmiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.