Tahran Güvenlik Konferansı düzenlendi

  • 11 Aralık 2016
  • 916 kez görüntülendi.
Tahran Güvenlik Konferansı düzenlendi

Tahran Güvenlik Konferansı bugün İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani’nın konuşması ile başladı.

Bugün İran İslam Cumhuriyetinin başkenti, “Tahran Güvenlik Konferansı’na” ev sahipliği yaptı.

İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani yaptığı konuşmada, Batı Asya ve Ortadoğu bölgelerinin özelliklerine değinerek, ‘’Bu bölge Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birleşme noktasıdır; önemli su yollarına sahiptir ve Müslümanların önemli merkezleri bu bölgededir’’ dedi.

Bölgenin “yer kürenin kalbi” olarak adlandırıldığını ifade eden Laricani, bölgenin tarih boyunca çeşitli güçlerin çatışma alanı olduğunu ve bugün de bölgede çatışmaların yaşandığını söyledi.

Fransa ve İngiltere arasında 100 sene önce imzalanan Sykes-Picot anlaşmasının bölgede ülkelerin ve sınırların oluşmasını sağlamaya çalıştığını, fakat anlaşmanın bölgede güvenliği sağlayamadığını, aksine çeşitli savaşlara sebep olduğunu ifade eden Laricani, ‘’Bölgede Siyonist rejimin oluşması yönünde büyük güçler ile Müslüman milletler arasında stratejik çatışma vardır. Bölgedeki kültürel kökler bu yalancı rejimin varlığını kabul etmemekte ve bu rejimi, dayatılan ve kabul edilemez olarak niteliyorlar’’ dedi.

Konferansın kulisinde İran İstihbarat Bakanı Mahmut Alevi yaptığı açıklamada, İran’ın güvenlik ve ekonomisini, Batılılara endekslemediğini belirterek, İran’ın her zaman, komşuları ve Batı Asya güvenliği yönünde işbirliğine hazır olduğunu ilan ettiğini ifade etti.

Alevi, güvenliğin tesisi için en iyi yolun bölge ülkeleri ve halkının toplu çabası olduğunu kaydetti.

Nizam Maslahatını Belirleme Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai de gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa ve Amerika’nın enerji ve petrol kaynaklarına bakışının Otadoğu’da düzenin sağlanmasına engel olduğunu vurguladı.

Rızai, Suudi Arabistan’ın çürük ve geleneksel düşüncelerinin de Batı Asya’da güvenliğin tesisine mani olduğunu sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.