Tahran’da; Mimar Sinan Sergisi ve Konferansı düzenlendi

  • 27 Şubat 2016
  • 881 kez görüntülendi.
Tahran’da; Mimar Sinan Sergisi ve Konferansı düzenlendi

İran’da Yunus Emre Enstitüsü Tahran Türk Kültür Merkezi, İslam Ülkeleri Kültür Enstitüsü (ECO) ile birlikte Mimar Sinan sergisi ve Mimar Sinan konferansı düzenledi.

Programa, ECO başkanı İftihar Hüseyin Arif, Yunus Emre Tahran Türk Kültür Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal, Enstitü Kültür Sanat Koordinatörü Eyyüp Azlal, Tacikistan’ın Tahran Büyükelçisi Nimetullah İmamzade ve Afganistan’ın Tahran Büyükelçisi Nasır Ahmednur katıldı.

Etkinlikte, Mimar Sinan’ın Türkiye ve Osmanlı coğrafyasında yer alan 33 eserinin bulunduğu bir serginin de açılışı yapıldı. Program öncesinde İran ve Türkiye’nin milli marşları çalındı.

Ardından ECO Başkanı İftihar Hüseyin Arif bir konuşma yaptı. ECO Başkanı Arif, yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Mimarlık, sanatın değişik bir çeşididir. Sanatçı eserini önce hayal eder, sonra hayata geçirir. Mimar ise bir esere hayat veriyor. İslam dünyasının büyük mimarlarından Mimar Sinan’ı bugün anacağız. Onun kıymetli eserlerini göreceğiz ve kıymetli eserleri hakkında bilgiler dinleyeceğiz. Mimar Sinan, geçmişte yaptığı eserlerle şimdi ve gelecek zamanlara dair önemli mesajlar vermiş biri olarak karşımıza çıkar. Mimar Sinan, bana göre İslam dünyasının örnek bir mimarıdır”.

Daha sonra Yunus Emre Tahran Türk Kültür Merkezi Müdürü Öçal da yaptığı konuşmada, Mimar Sinan’ın eserlerinin İslam medeniyetinin ürünleri olduğunu belirtti. Öçal, “Osmanlı’nın hakim olduğu topraklarda Mimar Sinan’ın eserlerini görmek mümkündür. Mimar Sinan, eserlerinde özellikle camilerde İslami tevhid anlayışını yansıtmış, İslam ülkelerine ait birçok mimari eserden etkilenerek yeni bir sentez oluşturmuştur” dedi.

Konferans bölümünde İran İslam Ansiklopedisi Mimari Bölümü Editörü Mehdi Gülçin Arifi de bir konuşma yaptı. Arifi, ilk olarak Mimar Sinan’ın Ortaçağ İslam dünyasının en büyük mimarlarından biri olduğunu söyledi. Gülçin Arifi, şunları kaydetti:

“Mimar Sinan’ın eserleri sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da hala ayakta duruyor. Yine Mimar Sinan özellikle İstanbul’da yaptığı eserlerle de o dönem diğer İslam ülkelerini de etkilemiştir. Mimar Sinan üç padişah dönemini yaşamıştır. Onun önemli eseri olan Süleymaniye Camii, şüphesiz cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman adına yaptırılmıştır. Bu camiye hangi taraftan bakarsanız bakın insana farklı bir değişiklik arz eder. Süleymaniye camiinin kümbetleri art arda birbirine yaslanmış insanların halini tasvir ediyor. Bu tasvir, birçok mimarın hayalini süslüyor. Yine aynı şekilde Süleymaniye Camii gibi Şemsi Paşa, Hüsrev Paşa, Piyale Paşa ve Şehzade Camileri de aynı duygu ve düşüncülerle yapılmış eserlerdir. Camilerin yanı sıra Mimar Sinan’ın yaptığı çeşmeler de mimari yapısıyla İslam dünyasındaki mimariyi etkilemiştir”.

Konferans bitiminden sonra Mimar Sinan’ın Türkiye ve Osmanlı bakiyesi coğrafyada yer alan 33 eserinin yer aldığı serginin açılışı yapıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.