Tarımsal istihdam düşüyor, üretici tarlasını terk ediyor

  • 14 Mart 2015
  • 833 kez görüntülendi.
Tarımsal istihdam düşüyor, üretici tarlasını terk ediyor

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından yayınlanan bir açıklamada tarımsal istihdamın durumu değerlendirildi. Giderek düşen istihdam ve üretimin, halkın köylerini terk etmesine neden olduğu; durumun bu şekilde devam etmesi halinde şehirlerdeki sorunların daha hızlı artacağı ifade edildi.

ZMO’nun geçtiğimiz günlerde yayınladığı açıklamaya göre, son yıllarda tarımsal istihdam, üretim ve tarım gelirlerinde düşme yaşanıyor. Tarım alanında çalışanlarda artan yoksulluk, halkın tarlalarını terk ederek şehirlere göç etmelerine neden oluyor.

ZMO’nun verdiği rakamlara göre son 10 yıllık dönemde toplam istihdam içerisinde tarımın payı yüzde 29`dan yüzde 21`e geriledi. 2013 yılında 6 milyon 15 bin olan tarımdaki istihdam, 2014 yılında 545 bin kişi azalarak 5 milyon 470 bine düştü. Böylelikle tarım sektörünün istihdamdaki payı 2013-2014 döneminde yüzde 23,6`dan yüzde 21,1`e inmiştir.

Şehirleşme konusunda da uyarıda bulunan ZMO, tarımdan ayrılan nüfusun köylerinde kalabilmesinin önemini vurguladı. Tarımsal istihdamdaki durumun bu şekilde devam etmesi durumunda şehirlerdeki sorunların çok daha hızlı biçimde artmasının önüne geçilemeyeceği ifade edilirken, bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerektiği uyarısı yapıldı. Açıklamada, köylerin kalkınmasının sağlanması, bu bölgelere ekonomik destek yapılması ve tarıma sanayinin geliştirilmesi gibi önlemlere yer verildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.