Terörizmle Mücadele Zarif’in Astana Görüşmelerinde Ana Konu

  • 10 Haziran 2017
  • 952 kez görüntülendi.
Terörizmle Mücadele Zarif’in Astana Görüşmelerinde Ana Konu

İran Dışişleri bakanı Kazakistan’ın başkenti Astana’ ziyaretinde Şanghay işbirliği örgütü liderleri zirvesine katılmanın yanı sıra bu oturuma katılan ülkelerden bazılarının cumhurbaşkanları ve dışişleri bakanları ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zarif, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov ve Kırgızistan Dışişleri Erlan Abdullayev ile ikili ilişkiler ve bölgesel konular hakkında görüştü.

Tahran’da gerçekleşen terör olaylarının mahkum edilmesi, bazı Arap ülkeleri arasında son zamanlarda baş gösteren sorunların diyalog yoluyla çözümlenmesi zarureti, Ortadoğu bölgesinde terörizmle mücadele, ikili ve çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesi bu müzakerelerin ana eksenlerini oluşturdu.

Zarif daha önce BM Genel Sekreteri, Afganistan Cumhurbaşkanının yanı sıra, Çin ve Kazakistan Dışişleri Bakanları ile de görüşmüştü. Bu görüşmelerin tümünde ülkelerin cumhurbaşkanları, dış işleri bakanları ve BM Genel sekreteri Tahran’da IŞİD terör örgütü tarafından gerçekleşen terör olaylarını şiddetle kınayarak, terörizme karşı ortak mücadele zaruretine vurgu yapıldı.

Bu görüşmelerde Zarif ve söz konusu ülkelerin lider ve dışişleri bakanları terörizme karşı mücadelede ortak yol üzerinde durarak, bugün terörizmin artık belli ülkeyi değil de tüm dünyayı tehdit eder hale geldiğini bildirdiler.

BK Genel Sekretiri ile Zarif arasında yapılan görüşmede ise Guterres Tahran’da gerçekleşen terör saldırısından dolayı İran devleti ve halkına taziyelerini sunarak ve terör olayını şiddetle kınadığını bildirdi. Görüşmede taraflar Suriye, Irak ve Yemen gibi bölgesel konuları da geniş bir şekilde incelediler.

Guterres ayrıca görüşmede Fars Körfezi Güneyindeki bazı ülkeler arasında var olan gerginliğin tek çözüm yolunun diyalog ve müzakere olduğunu belirtti.

Şanghay cumhurbaşkanı da zirve toplantısında konuşan Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ancak ülkeler arasında gerçek bir işbirliği ve dayanışma sayesinde terörizme karşı ciddi bir mücadelenin verilebileceğini ve terörizmin alt edilebileceğini bildirdi. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ise bu oturumda yaptığı konuşmada bölgenin içinde bulunduğu duruma temasla Ortadoğu bölgesinde her geçen gün artmakta olan krizin, aşırıcılık ve terörizmin daha da büyümesine ve artık bölge ülkeleri sınırlarını aşmasına, cinayete ve uyuşturucu madde kaçakçılığına sebep olduğunu bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.