The Guardian: İran ile Nükleer Anlaşmaya Ulaşmak, 2015’in En Büyük Başarısı Olabilir

  • 01 Ocak 2015
  • 870 kez görüntülendi.
The Guardian: İran ile Nükleer Anlaşmaya Ulaşmak, 2015’in En Büyük Başarısı Olabilir

Guardian gazetesi, batıı ülkelerin İran ile nükleer anlaşmaya varmalarının, 2015 yılının en büyük başarısı olabileceğini belirterek, Avrupalı şirketlerin İran’a uyguladıkları yaptırımları kaldırmalarını istedi.
Habere göre The Guardian gazetesi, İran ve P5+1 grubunun genel bir nükleer anlaşmaya varmalarının önemine dikkat çekerek, bu anlaşmanın 2015 yılının en büyük diplomatik başarısı olabileceğini öne sürdü.

ABD’nin Küba ile anlaşmaya varabileceğine değinen gazete, İran ile anlaşmanın sadece bu ülkenin Küba’nın 7 katı nüfusa sahip olması nedeni ile değil, belki bölgedeki bir nükleer rekabetin önüne geçeceği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Guardian raporunun devamında ise Uranyum zenginleştirme oranı konusu ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılma koşulları konularının 24 Kasım 2014’te anlaşmaya varılmasını engelleyen konular olduğunu belirterek, batılı ülkelerin İran tarafından önerilen zenginleştirme oranına karşı oldukları ve İran’ın bu zenginleştirme oranı ile nükleer silah üretebileceği düşüncesinde olduklarını, ama öte yandan yaptırımların kaldırılması için de hiçbir öneride bulunmadıklarını belirtti.

Gazete yazısının diğer bir bölümünde ise batılı ülkelerin bu koşullarda İran’a verebilecekleri en önerinin, Avrupa Birliği tarafından İran petrolüne uygulanan yaptırımların kaldırılması olduğunu öne sürdü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.