TOTAL’in geri dönüşü, İran’da yatırım için büyük adım

  • 04 Temmuz 2017
  • 1.159 kez görüntülendi.
TOTAL’in geri dönüşü, İran’da yatırım için büyük adım

İran’ın Güney Pars 11. Ünitesinin geliştirilmesi anlaşması, İran milli petrol firması ile Fransa’nın enerji devi TOTAL’in başında olan uluslararası konsorsiyum arasında Tahran’da imzalandı.

4 milyar 800 milyon dolar değerinde olan anlaşma dün (pazartesi) İran petrol bakanı Bijan Namdar Zengene, İran milli petrol firması genel müdürü Ali Karder, Fransa TOTAL firması genel müdürü Patrik Puyane (Patrick Pouyanné’s), Çin milli petrol firması genel müdürü “Lu” ve Petropars firması genel müdürü İzzetullah Ekberi arasında imzalandı.
TOTAL firması 2009 yılında İran ile G. Pars 11. ünitenin geliştirilme anlaşmasını imzalamıştı, fakat Fransa’nın AB ile birlikte İran’a karşı petrol piyasasını da kapsayan yaptırımlara katılması ile TOTAL 2012 yılında İran’daki projesinden ayrılmak zorunda kaldı.
İran İslam cumhuriyeti 2017 yılında Rusya’nın “Lukoil”, danimarka’nın “Maersk” ve Endonezya’nın “Petramina” gibi büyük petrol firmaları ile anlaşma imzalamayı inceliyordu. Bu arada İran petrol piyasasında TOTAL, önde gelen firmalar arasındadır; aynı zamanda Çin milli petrol firması CNPC de G. Pars 11. Ünitesinde İran’ın stratejik ortaklarındandır.
8 kasım 2016 tarihinde, G. Pars petrol sahası 11. ünitesinin geliştirilmesi için 4 milyar 800 milyon dolar değerinde prensipte anlaşması Tahran’da Petropars firması ile Fransa’nın TOTAL firması ve Çin CNPC firması arasında imzalandı.
G. Pars 11.ünetsinin geliştirilmesi için imzalanan anlaşmanın gerçekleşmesi ile birlikte İran, günlük 56 milyon m3 (yaklaşık 2 milyar fut küp), Katar ile ortak olan G. Pars doğal gaz sahasından daha fazla doğal gaz istihraç edebilecektir.
Fransa’nın TOTAL firması genel müdürü Patrik Poyane bu konuda yaptığı açıklamada, İran’ın G. Pars sahası 11. ünitesin gelişmesindeki ortaklığın, çekici bir ticari çerçevenin oluşmasına sebep olduğunu belirtti.
Yatırımcı firmalar için bu anlaşmanın çekici olduğu, su götürmez bir gerçektir. G. Pars doğal gaz sahası, İran ve Katar sınırında bulunan dünyanın en büyük doğal gaz sahasıdır. Sahanın kapasitesi dünya doğal gazının %8’ini oluşturan 14 trilyon doğal gaz ile birlikte gaz kondensleri ( yoğunlaştırmış) kapsıyor. Yabancı firmalar eskiden beri İran ile bu alanda anlaşma imzalamaya çalışıyorlardı. Fransa TOTAL firması da petrol, doğal gaz ve petrokimya alanında faaliyet yapan bir firma olarak İran’daki faaliyetlere katılmaya istekli olan firmalar arasındadır. Dev firmanın yetkilileri, teknoloji transferi için İran ile karşılıklı çıkarlara dayanan bir işbirliği istediklerini belirttiler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.