Trump, Avrupa ve Amerika Arasındaki İhtilafları Körüklüyor

  • 05 Aralık 2019
  • 2.079 kez görüntülendi.
Trump, Avrupa ve Amerika Arasındaki İhtilafları Körüklüyor

Avrupa ve Amerika ilişkileri Donald Trump başkanlığı döneminde onun çok taraflı ve uluslararası meselelerde tek taraflı ve ben eksenli siyasetlerinin devam ettiği bir sırada iyice gerilemiş ve her yıl da Atlantik’in iki tarafındaki bu ihtilafların daha da şiddetlendiği görülmektedir.

Amerika başkanı Donald Trump’ın Londra’da düzenlenen NATO zirvesi dolayısı ile Avrupa’da bulunması, ona Avrupa’yı eleştirmek için yeni bir eleştiri fırsatı vermiş oldu. Bu çerçevede Trump 3 Aralık Salı günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Londra’da katıldığı ortak basın toplantısında şöyle bir açıklamada bulundu:”Avrupa Birliği ve kimi ülkeler Amerika ile ticaret alanında da çok adaletsiz davranıyorlar. NATO’da ve ticaret alanında bizi suiistimal etmeleri doğru değildir. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. ”

Trump’ın Avrupa’ya yönelik eleştirileri onun Amerika ve Avrupa arasındaki ilişkilere yönelik olumsuz yaklaşımından kaynaklanmaktadır. Trump iş başına geldiğinden beri defalarca Avrupa Birliği ve Avrupa’nın Almanya ve Fransa gibi büyük ülkelerini yıllarca Amerika’yı suiistimal ettikleri ile itham edip artık bu tutumun değişmesi gerektiğini söyledi.

Trump Salı günü Londra’da NATO zirvesinin kulisinde yaptığı açıklamalarda Fransa’ya Amerikan şirketlerini suiistimal etmesine müsaade etmeyeceğini söyledi.

Buna karşın Avrupalılar da Atlantik’in iki tarafın arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin iki taraflı olduğu temeline dayandığına böylece Trump’ın iddialarının boş ve değersiz olduğuna vurgu yaptılar. Buna rağmen Trump hükümeti, sözde bu suiistimali önlemek adına ve mevcut durumun değişmesi için yeni adımlar atmış ve en son da Avrupa’dan Amerika’ya ithal edilen mallara yeni gümrük tarifeleri uygulamaya başlamıştır.

Bu doğrultuda Fransa hükümetinin Amerikan teknoloji ve bilişim şirketlerine yönelik yeni vergiler belirlemesine tepki olarak Amerika hükümeti de Fransız mallar ve ürünler için yeni tarifeler belirlemek istiyor. Tabii Amerika daha önce de Fransız ürünler ve mallar için yeni tarifeler belirlemişti ancak bu kez Amerika’nın daha geniş çaplı bir şekilde Fransa’nın Amerikan şirketlerine yönelik vergi arttırma girişimine karşılık verip daha geniş yelpazede Fransız mallarına gümrük tarifesi koymak istediği anlaşılmaktadır. Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire Amerika’nın Fransa’dan 2.4 milyar dolar kadar ithalata yüzde yüz tarife uygulayacağı girişiminin kabul edilemez olduğunu söyleyerek şöyle bir açıklamada bulundu: “Fransa’nın yeni vergileri hususunda  Amerikan şirketlerine karşı ayrımcı davranılmamıştır. ”

Bu doğrultuda Avrupa Birliği ve Fransa Amerika’nın telafi edici girişimlerde bulunması halinde Trump hükümetinin bu girişimine tepki göstereceklerini bildirmişlerdir. Fransa hükümeti Paris ve Brüksel’in Amerika’nın Fransa’dan ithal 2.4 milyar dolar değerinde olan ticari mallar ve ürünlere ek tarife uygulaması halinde Beyaz Saray’a misillemede bulunacaklarını bildirdi.

Avrupa Birliği sözcüsü ise Avrupa Komisyonun da bu konuda oy birliği içerisinde karar alacağını bildirdi. Bu tavırlar ve açıklamalara rağmen şimdi de Amerika kendini hem suçlu hem güçlü konumda göstererek Avrupalıların korumacı ekonomik siyasetler uyguladıklarını iddia ediyor.

Bu hususta Amerika ticari temsilcisi Robert Lighthizer Beyaz Saray’ın Avusturya, İtalya ve Türkiye’de dijital hizmetler hususundaki vergileri incelediğini duyurdu. Böylece Amerika’nın diğer Avrupalı ülkelere karşı benzer girişimlerde bulunacağı söylenebilir.

Lighthizer’in dediğine göre Amerika ticaret temsilciliği bürosu, adaletsizce Amerikan şirketlerine odaklanan Avrupa ülkelerindeki korumacı ekonomik siyasetleri ile mücadeleye konsantre olmuştur. ”

Mevcut gidişat ve Trump hükümetinin Avrupa’ya karşı agresif siyasetlerinin devam etmesi ile halihazırda siyasi, güvenlik, savunma, ticari ve ekonomik alanları kapsayan Avrupa ve Amerika arasındaki ihtilafların daha da tırmanması ve iki taraf arasındaki açılmanın daha da hızlanacağı söylenebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.