Trump Suriye’deki askeri varlığını sürdürmesinin bedelini Batı Asya bölgesinde yer alan zengin Arap rejimleri karşılamasını istedi

  • 07 Nisan 2018
  • 1.135 kez görüntülendi.
Trump Suriye’deki askeri varlığını sürdürmesinin bedelini Batı Asya bölgesinde yer alan zengin Arap rejimleri karşılamasını istedi

Amerika’nın oldukça gergin geçen milli güvenlik konseyi oturumunda Başkan Donald Trump bir kez daha bu ülkenin Suriye’deki askeri varlığını sürdürmesinin bedelini Batı Asya bölgesinde yer alan zengin Arap rejimleri karşılamasını istedi.

Amerika Başkanı Donald Trump, Amerikalı askerlerin hemen Suriye topraklarından çekilmesini akılsızlık niteleyen ve bu yönde Trump’a tavsiyelerde bulunan milli güvenlik danışmanlarına gösterdiği tepkide, neden başta Fars körfezinin Güney kıyılarında yer alan zengin Arap emirlikleri olmak üzere bölgenin zengin ülkeleri kendilerini Suriye macerasına karıştırmadıklarını sordu.

Bundan önce de ABD Başkanı Donald Trump üç Baltik ülkesinin liderleri ile beyaz sarayda düzenlediği ortak basın toplantısında Batı Asya bölgesinde yer alan zengin Arap ülkelerinden Amerikalı askerlerin Suriye’deki varlığını sürdürmelerinin mali bedelini karşılamalarını istemişti.

Öte yandan medya organları da ABD Başkanı Trump’ın geçtiğimiz günlerde Washington’da Suud rejiminin veliaht prensi Muhammed bin Salman ile görüşmesinde de Suud hanedanından Amerika’ya dört milyar dolar ödemesini istediğini yazdı. Gerçi tahminlere göre Amerika’nın Batı Asya bölgesine doğrudan ve dolaylı askeri müdahalelerinin mali bedeli 4 milyar doların çok çok üstünde olduğu anlaşılıyor.

Bugün Ortadoğu bölgesinde tekfirci IŞİD terör örgütü gibi bir çok tekfirci terör örgütünün kuruluşu ve büyümesinin bedelini Suud rejimi ve Birleşik Arap Emirlikleri BAE gibi bölgenin zengin Arap rejimleri ödediğini açıkça ortaya koyan inkar edilemez kanıtlar bulunuyor. Bu ülkeler bu denli yüklü paraları Suriye’nin yasal yönetimi ve Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı devirmek için ödedi.

Kuşkusuz Suriye topraklarında yerli ve yabancı teröristlerden oluşan orduları kurmak ve onları silahlandırmak ve özellikle yabancı teröristlere yüklü maaşlar ödemek, Fars körfezinin Güney kıyılarında yer alan bazı zengin Arap emirliklerinin devletlerinin mali yardımları olmaksızın gerçekleşmesi mümkün değildi. Gerçi bunca yüklü paralar sonunda da Arap Batı ittifakının Suriye’de askeri ve siyasi açılardan zafer kazanmaları ile sonunçlanmadı.

Ancak buna karşın bu zümrenin Suriye’de yasal siyasi yönetimini devirme ve kukla bir yönetimi işbaşına getirme projeleri bozguna uğradıktan sonra bölgede yer alan bu ülkelerin servetlerini yağmalama projesi, Amerika’nın Suriye’deki askerlerini geri çekeceği senaryosu ile başlatıldı.

Amerika Başkanı Donald Trump geçenlerde yaptığı açıklamada, Suriye’deki Amerikalı askerleri pek yakında bu ülkeden çekeceğini açıkladı. Trump bu kararın gerekçesi olarak Amerika’nın önceki yönetimlerinin Ortadoğu bölgesinde sonuçsuz savaşlara 7 trilyon dolar tahsis etmesinden söz etti.

Bu haberin yayımlanması Riyad’dan Tel aviv’e kadar Amerika’nın bölgedeki müttefikleri arasında bazı kaygıları beraberinde getirdi. Aslında Suud rejimi ve siyonist İsrail rejimi, Amerikalı askerler Suriye’den çekildiği takdirde Suriye ordusu Rusya, İran ve Lübnan Hizbullah hareketine bağlı güçlerin yardımları ile Suriye topraklarının tümünü tekfirci IŞİD terör örgütü ve Arabistan’ın beslediği diğer tüm terör örgütlerinden tamamen temizlemesinden endişe ediyor. Bu yüzden Suud rejiminin veliaht prensi Muhammed bin Salman ve korsan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ayrı ayrı açıklamalarında Amerika’nın Suriye’den çekilmesini tehlikeli bir gelişme niteledi.

Bu yüzden görünen o ki Amerika’nın işadamı Başkanı Donald Trump şimdi hatta seleflerinden daha da açık bir şekilde Washington’un Ortadoğu bölgesine askeri müdahalesinin faturasını bölgedeki müttefiklerine göndermek ve böylece Amerikalı vergi mükelleflerinin üzerindeki mali baskıyı hafifletmek istiyor.

Bu arada Suud hanedanı ve siyonistlerin Amerika’dan daha hırslı olarak büyük Ortadoğu projesi dedikleri projeyi hayata geçirme hırsı, Amerika’nın Ortadoğu bölgesine dayattığı savaş ticaretinde yeni bir gelir kaynağına dönüşeceği anlaşılıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.