Trump, yıllık konuşmasında eski iddialarını tekrarladı

  • 31 Ocak 2018
  • 782 kez görüntülendi.
Trump, yıllık konuşmasında eski iddialarını tekrarladı

ABD Başkanı, yıllık konuşmasında muhtelif ve uluslararası meseleler hakkındaki her zamanki iddialarını tekrarladı.

Başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk ‘Birliğin Duruşması’ konuşmasını yapan Donald Trump, ağırlıklı olarak ilk yılındaki ekonomik adımlarından bahsettiği konuşmasında dış politikadan IŞİD’le mücadeleye kadar iç ve dış politikayı ilgilendiren birçok konuda önemli mesajlar verdi.

Yıllık konuşmasında nükleer anlaşma aleyhinde ve İran’daki yönetim karşıtlarına destek vererek, “kongreden, İran ile yapılan nükleer anlaşmadaki korkunç noksanlıklara eğilmesini ısrarla istiyorum” dedi.

İran’daki protestolara da temas eden Trump, “İran halkı yönetime karşı ayaklandığında sessiz kalmadım. Amerika, cesur özgürlük mücadelesinde İran halkının yanında duruyor” iddialarını kullandı.

Trump ayrıca, İran’la nükleer anlaşmanın yeniden ele alınması konusunda ABD Kongresi’ne çağrıda bulunduğunu dile getirdi.

Küba ve Venezuela’daki yönetimleri ‘sosyalist diktatörlükler’ şeklinde tanımlayan Trump, “Ancak hiçbir rejim, kendi halkına Kuzey Kore’nin vahşi diktatörlüğü kadar baskı kurmamıştır” yorumunu yaptı.

Kuzey Kore’nin nükleer programının ABD anakarasını tehdit edebileceğini ifade eden Trump, bu ülkeye karşı azami baskı ile kampanya yürüttüklerini vurguladı.

Trump, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmanın dış politika ve güvenlikle ilgili bölümünde Rusya ve Çin’den ‘ABD’nin çıkarlarına, ekonomisine ve değerlerine meydan okuyan rakipler’ diye bahsetti.

“Dünya genelinde serseri rejimler, terörist gruplar ve çıkarlarımıza, ekonomimize ve değerlerimize meydan okuyan Çin ve Rusya gibi rakiplerle yüzleşiyoruz” ifadesini kullanan Trump, bu zor dönemde ABD Kongresi’nden Amerikan ordusuna tam destek vermesini istedi.

Dünyada caydırıcılığın giderek daha önemli hale geldiğini kaydeden Trump, “Nükleer silahlarımızı yeniden inşa ve modernize etmeliyiz. Belki gelecekte bir gün ülkeler nükleer silahların ortadan kaldırılması için bir araya gelecek; ancak şu anda o noktada değiliz.” değerlendirmesini yaptı.

Bazı Amerikalı siyaset adamları Trump’ın bu yıllık konuşmasına katılmayı reddetmişlerdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.