İsmail Heniyye: Trump’ın Kararını Sonsuza Kadar Geçersiz Kılacağız

  • 15 Aralık 2017
  • 1.063 kez görüntülendi.
İsmail Heniyye: Trump’ın Kararını Sonsuza Kadar Geçersiz Kılacağız

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararının, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan Balfour Deklarasyonu kadar tehlikeli olduğunu belirtti.

Haniye, Hamas’ın 30. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Gazze’de düzenlenen festivalde binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, ABD’nin Kudüs kararı üzerinde durdu. “Washington’ı bu karardan vazgeçirmeye zorlamayı amaçlıyoruz. Trump’ın kararını sonsuza kadar geçersiz kılacağız” diyen Haniye, Filistin halkı ve Müslümanları Kudüs’e destek olmak ve Trump’ın kararını boşa çıkarmak için intifadaya devam etmeye çağırdı.

Haniye, kararın tehlikelerine dikkati çekerken, “Trump’ın kararı, Balfour Deklarasyonu’ndan daha az tehlikeli değildir. Filistin toprakları üzerindeki ABD-Siyonist projesinin önüne geçmek için bölgede güçlü ittifaklar kurmaya başladık. ABD’nin son kararı ve asrın anlaşmasına karşı koymak amacıyla bölgesel güçlerle ittifaklar kurmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda Filistin uzlaşısının önemini vurgulayan Haniye, “Filistin’in Müslüman Arap nesli, Kudüs’le ilgili felaketlere yol açacak bu vaadi kabullenmeyecek. Asrın anlaşması olarak söyleneni boşa çıkarmayı hedefliyoruz. İşgalciye karşı koymak için Filistinliler olarak, ulusal strateji üzerine anlaşmaya varmamız ve uzlaşıyı sağlamamız gerekiyor” dedi.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour tarafından 1917’de Siyonist hareketin önemli isimlerinden Baron Walter Rothschild’e yazılan mektup, Filistin topraklarında Yahudilere bir ‘vatan’ kurulmasını vadediyordu. Tarihe ‘Balfour Deklarasyonu’ olarak geçen mektup, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Hamas, başta Şeyh Ahmed Yasin olmak üzere Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri tarafından 14 Aralık 1987’de kuruldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.