Trump’tan İran’a Yeni Tehdit

  • 04 Temmuz 2019
  • 1.689 kez görüntülendi.
Trump’tan İran’a Yeni Tehdit

Amerika Başkanı Donald Trump Çarşamba akşamı paylaştığı Tweet’te İran Cumhurbaşkanının İran İslam Cumhuriyeti’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planı-KOEP çerçevesindeki taahhütlerini azaltmanın ikinci adımı doğrultusundaki açıklamalarını “yeni bir tehdit” olduğu olarak niteleyerek bu tehdidin sonunda İran’a döneceğini iddia etti.

İran İslam Cumhuriyeti Radyo Televizyon Kurumu-İRİB’in haber sitesi Parstoday’in bildirdiğine göre İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Çarşamba günü Amerika’nın KOEP’ten tek taraflı olarak çekilmesinin ardından Avrupalıların Washington’un bu yasa dışı girişiminin ekonomik zararlarını telafi etmesi çerçevesindeki vaatlerinin yerine getirilmemesinden dolayı şöyle bir vurguda bulundu: “İran, Tahran’ın Avrupalılara tanıdığı 60 günlük ültimatomun sonlanması ile 7 Temmuz tarihinde zenginleştirme seviyesini istediği düzeye kadar arttıracaktır. “

İran İslam Cumhuriyeti Amerika’nın KOEP’ten çıkışının bir yıl ardından 8 Mayıs  2019’da Avrupalıların önerilerinin de işlevsizliği ispatlanmasının sonra bu anlaşmanın 26’ıncı ve 36’ıncı fıkralarına dayanarak bazı taahhütlerini askıya aldığını bildirmişti.

İran bu bildirisinde bu anlaşmada taraf olan kalanlara özellikle de bankacılık ve petrol alanındaki taahhütlerini yerine getirmek için 60 günlük bir fırsat tanımıştı. İran, bu alanda etkili bir adım atılmazsa taahhütlerini daha da azaltacağını bildirmişti.

Bu taahhüt azaltma girişimlerinden biri de Pazartesi günü resmen açıklanan 3.67 oranında zenginleştirilmiş uranyumun artık 300 kg kısıtlamasına uyulmaması idi.

Trump ise İran’ın bu girişimine tepki olarak İran’ın ateşle oynadığını iddia etmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.