Tümgeneral Bakıri: Suudi Arabistan’a Silah Satan ABD, Savaş Zemini Yaratıyor

  • 24 Nisan 2018
  • 1.078 kez görüntülendi.
Tümgeneral Bakıri: Suudi Arabistan’a Silah Satan ABD, Savaş Zemini Yaratıyor

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Bakıri, Hint Okyanusu Kıyıdaş Ülkeler Deniz Kuvvetleri Komutanları Toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada geleneksel iki kutuplu sisteminin dağıldığını ve yeni güçlerin ortaya çıkmakta olduklarına işaretle, dünyanın yeni mühendisliğe ihtiyaç duyduğunu ancak bazı bölgesel ve küresel güçlerin yeni gerçekleri kabul etmediği için dünyanın hiçbir noktasının tehlikeden uzak olmadığını kaydetti.

ABD’nin muhtelif noktalara askeri birlik gönderip, kaba güç edebiyatını kullanmak suretiyle düzensizliği yaymakta olduğuna dikkat çeken Komutan Bakıri; ABD’nin IŞİD’e destek olmakla Batı Asya’nın büyük bir kısmını kargaşa sürüklediğini, ayrıca nükleer anlaşma gibi uluslararası anlaşmalar karşısındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini vurguladı.

Genelkurmay Başkanı, İsrail rejiminin de kendi nükleer cephaneliğini geliştirerek, komşu ülkelerine saldırırken ABD’nin çifteli şekilde İsrail’i desteklediğini, ABD’nin Suriye’ye temelsiz ve boş kimyasal silah bahanesiyle son saldırısının bunun bariz örneği olduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan’ın silah alımlarına da temas eden Komutan Bakıri, Amerika’nın Suudi Arabistan’a silah satışıyla kriz, savaş ve silahlanma rekabeti için zemin sağladığını ifade etti.

Tümgeneral Bakıri ayrıca; ABD’nin milletlerin kültür, gelenek ve göreneklerine saldırıyı da kendi gündemine aldığını sözlerine ekledi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin hiçbir zaman ABD’nin zorbalıkları karşısında boyun eğmediği ve eğmeyeceğine vurgu yapan Genelkurmay Başkanı, İran’ın Suriye ve Irak’ta diğer müttefikleriyle birlikte ön alıcı varlığıyla bölgede barış ve istikrara büyük katkı sağladığını ve İran’ın terörizmle mücadeledeki girişimlerinin bariz bir örneği sayıldığını kaydetti.

Sözlerinin devamında İran Genelkurmay Başkanı, Hint Okyanusu’nun dünya enerji rezervi ve ülkelerin ihtiyaç duyduğu ham maddeler ve ürünlerin büyük kısmının tedarik ve transferi özelliklerine işaretle, bu özelliklerden dolayı bu bölgenin küresel denklemlerde çok etkili olmasına sebebiyet verdiğini belirterek, bu bölgede her türlü değişikliğin dünya güvenliği ile doğrudan ilintili olduğunu ifade etti.

Tümgeneral Bakıri; bu bölgenin güvenliği için ülkeler ve kurumlar arasında azami derecede işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Komutan Bakıri sözlerinin devamında, terörizmle çifte yaklaşımlı değil samimi ve kapsamlı biçimde mücadele verilmesi gerektiğini, terörizmin ideolojik ve finansal kökleriyle de mücadele etmek gerektiğini, silahlı güçlerin de terörle mücadelede işbirliğinin şart olduğunu, İran’ın kendi tecrübelerini başka ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

İran’ın bu bölgenin güvenliğini sağlamak için 51 filo grubunu sevk ettiğine dikkat çeken Genelkurmay Başkanı, Yemen’de işlenen cinayet ve katliam örneğinde göründüğü gibi bölge dışı güçlerin Hint Okyanusu bölgesindeki varlığının tehdit kaynağı olduğu için bölgede yabancıların varlığıyla mücadele için bölge ülkelerinin işbirliğinin gerekli olduğunu vurguladı.

İran Genelkurmay Başkanı, eğitim alanında işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak tatbikatların yapılmasının önemine dikkat çekerek, konferans üyelerinin Yemen krizi başta olmak üzere bölge krizlerinden çıkış yollarını insani bir yaklaşımla dikkate alması gerektiğini vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.