Tümgeneral Safevi: İngiltere, Arap ülkelerini yeniden yapılandırıyor

  • 04 Temmuz 2017
  • 1.127 kez görüntülendi.
Tümgeneral Safevi: İngiltere, Arap ülkelerini yeniden yapılandırıyor

İmam Hamanei’nin yüksek askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Safevi, gündemdeki gelişmeleri değerlendirerek, “İngiltere, ABD’nin yardımıyla Arap ülkelerine yeniden çeki düzen vermek istiyor” dedi.

İmam Hamanei’nin yüksek askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Safevi, İslam-İran Modeli İlerleme Merkezi’nde yaptığı konuşmada, İran’ın jeopolitik konumunu değerlendirdi.

Tümgeneral Safevi, konuşmasında katılımcılara hitap ederek, “Güneybatı Asya aslında Asya-Avrupa ve Afrika kıtası arasında yer alan bir bölgedir. Dolayısıyla da İran, bu üç kıtada yaşanan siyasal, toplumsal, askeri ve ekonomik olaylardan doğrudan veya dolaylı bir şekilde etkileniyor. Bunun yanında İran’ın kültürel ve siyasi gücü de bölgedeki gelişmelerde etkin role sahiptir” ifadelerinde bulundu.

Tümgeneral Safevei sözlerini şöyle sürdürdü: İran demiryolu hatlarının Orta Asya ülkeleri üzerinden Çin’e bağlanmasıyla birlikte Orta Asya’nın demiryolu ve ulaşım koridoru aracılığıyla Akdeniz ve Umman Denizi’ne ulaşması İran’ın ticaret ve ekonomisini olumlu yönde etkileyecek. Bunun yanı sıra Orta Asya’nın ham maddeleri İran, Irak ve Suriye yoluyla Avrupa’ya ve ticari ürünlerinin Orta Asya ülkelerine sevkedilerek ülkeye yılda milyonlarca dolar gelir kazandıracak.

Fars Körfezi’nde İngiltere’nin her zaman ABD ile aynı politikayı izlediğini açıklayan Tümgeneral Safevi, “İngiltere Fars Körfezi’nde ABD ile tam olarak koordinasyon içindedir. Onlar bir süre bu bölgeyi terk etmişti, fakat iki yıldır Bahreyn ve Fars Körfezi’ne geri döndüler. Aslında İngilizlerin geri dönüşünün stratejik bir anlamı var. İngiltere, ABD’nin desteğiyle Arap ülkelerine yeniden çeki düzen vermek istiyor” değerlendirmesini yaptı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.