Türkiye Unit şirketi İran’da 7 gaz santralı yapacak

  • 05 Haziran 2016
  • 1.031 kez görüntülendi.
Türkiye Unit şirketi İran’da 7 gaz santralı yapacak

Türkiye enerji şirketlerinden Unit, İran’a 4.2 milyar dolara 7 kombine çevrim santralı kuracağını bildirdi.

Sözkonusu Unit International şirketi, İran Enerji Bakanlığı ile yaklaşık 4.2 milyar dolarlık doğalgaz kombine çevrim santrali kurma konusunda anlaşmaya vardığını ve İran’ın 7 ayrı bölgesinde kurulacak 7 ayrı doğalgaz çevrim santralinin toplam kurulu gücünün 6020 MW olacağını bildirdi.

Türkiye medyasına göre,

Unit International Enerji A.Ş. ve İran Enerji Bakanlığı arasında yaklaşık 4.2 milyar dolarlık doğalgaz kombine çevrim santrali yatırım anlaşması 1 Haziran’da Tahran’da düzenlenen törenle imzalandı.

Unit Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal, bu yatırımın temellerinin 34 yıl öncesine dayandığını ifade ederek, İran’da 1982 yılından bu yana enerji projeleri gerçekleştirdiğini söyledi. İran’da halen kurulu bulunan doğalgaz çevrim santrallerinin ortalama yüzde 32 verimlilikle çalıştığını ifade eden Aysal, Unit tarafından kurulacak doğalgaz çevrim santrallerinin ise yüzde 60’ın üzerinde verimlilikle çalışacağını ifade ederek, santraller tamamlandığında İran’ın elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacağını belirtti.

Yap- İşlet modeli ile devreye sokacakları doğalgaz çevrim santralleri için İran Enerji Bakanlığı ile 20 yıllık anlaşma imzaladıklarını sözlerine ekleyen Ünal Aysal, “İran bize 20 yıl boyunca doğalgaz verecek. Ürettiğimiz elektriği ise 6 yıl süresince mutabık kalınan tarife üzerinden bizden alacak. Üretilen elektrik 6 yıldan sonra ya ihraç edilecek ya da İran’da serbest piyasada satılacak. Bu zamana kadar İran’da bu tip yatırımları devlet desteği ile sadece İran’lı yerel yatırımcılar yapabiliyordu. Bu yönüyle anlaşma İran’ın yabancı sermaye açılımı konusunda bir ilki temsil ediyor. Bu yatırım, büyüklüğü ile yalnız İran’da değil, dünyada da tek paket halinde yapılmış en büyük yatırımlardan biri olma özelliğini taşımaktadır” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.