Türkiye’nin Irak’a Girişi Stratejik Bir Hata Olur

  • 07 Kasım 2016
  • 991 kez görüntülendi.
Türkiye’nin Irak’a Girişi Stratejik Bir Hata Olur

İran Türkiye Eski Büyükelçisi Firuz Devletabadi Tesnim Haber’e verdiği röportajda; Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Haşdi Şabi güçlerine yönelik Telafer’ın kurtarılması konusundaki tehditkar açıklamaları hakkında, Ankara’nın iddialarının operasyon karşıtı olmasına işaretle şu ifadeleri kullandı: Öncelikle Ankara yetkililerinin açıklamaları sadece tehdittir ve uygulanabilirliği yoktur. İkinci olarak Türkiye bu olaya nasıl tepki verebilir öyle ki Haşdi Şabi her kılıkta Telafer’de uygulamada bulunabilir; bu nedenle Türkiye taktiksel iddiaları sadece caydırtıcıdır ve operasyonel boyutu olmayacaktır.

Devletabadi açıklamalarının devamında, şu anki koşullar savaşa girmeye elverişli değildir vurgusunda bulunarak şu ifadeleri kullandı: Türkiye’nin, Haşdi Şabi ile savaşa girmesi; Kürtlerin ve PKK’nın bu ülke ile savaşması için kapasitesinin on kat artması anlamına gelmektedir. Ankara şu anki şartlarda PKK ile mücadele edemez.  Ankara’nın açıklamaları sadece askeri ve siyasi blöftür ve kayda değer bir önemi yoktur. Ankara Telafer’de toplumsal ve mezhepsel değişiklik olmasından dolayı endişe duyduğunu iddia etmektedir. Öyle ki Irak hükumeti bu konuya önem vermemektedir ve Bağdat’a göre bu bölgelerin hepsi Irak’ın bir parçası sayılmaktadır ve toplum yapısı ve inanç açısında bir değişiklik yapılmasına ihtiyaç yoktur. Bölgedeki Şiiler de tarih boyunca hiçbir zaman bulundukları Sünni bölgeyi Şiileştirmek gibi bir çaba içinde olmadılar. Böyle bir durum Iraklıların özünde yoktur.

İran’ın Türkiye Eski Büyükelçisi açıklamalarının devamında, Türkiye’nin Irak’a müdahalesinin sonuçlarına değinerek şu ifadeleri kullandı: Türkiye’nin Irak denklemine girmeye gücü yoktur. Eğer Ankara böyle bir stratejik hataya düşerse, bundan on kat daha büyük olaylar Irak’ta bu ülkenin başına gelecektir. Bu nedenle bu denkleme girmeyecek gibi görünüyor.

Devletabadi daha sonra kendisine yöneltilen ” Ankara’nın Haşdi Şabi ile muhalefet ve Irak’a girme konusunda açıklama yapmadaki hedefi nedir?” Sorusuna verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı: Bir ülkenin üst düzey yetkilileri açıklama yaptığında onu dikkatle takip ederek bu konuyu örtbas etmek istenmediğinin gösterilmesi gerekir; ancak eğer değerlendirme doğru yapılırsa, Ankara’nın açıklamalarının blöf olduğu anlaşılacaktır. Türkiye şuan inançsal bir değişimden dolayı endişelidir. Bu nedenle bu ülkenin kapasitesinin eskiye oranla artması ve bölgede ekonomik, siyasi ve güvenlik açısından imkanlarının artması için bu endişesi giderilmelidir.

Türkiye konuları uzmanı, Ankara’nın Suriye’de IŞİD’i karşıtı uygulamalarına ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: Türkiye yine olayların IŞİD terör örgütünün Suriye’de faaliyetlerinin daha fazla kısıtlamasına ve IŞİD konusunun Türklerin beklediğinden çok daha erken çözülmesine neden olmasından dolayı endişelidir. İran Türkiye Eski Büyükelçisi açıklamalarının devamında Ankara ile Tahran arasındaki iyi ilişkilere işaret ederek şu ifadeleri kullandı: İran İslam Cumhuriyeti ve Irak Türkiye’nin güvenlik konusundaki endişelerini gidermeli ve Ankara’nın güvenlik denklemine girmesini sağlamalıdırlar çünkü onların milli güvenliği İran’ın kendi milli güvenliği gibidir. Aslında İran İslam Cumhuriyeti hiçbir zaman Türkiye’nin karışmasını istememektedir. Tahran, Türkiye gibi büyük bir komşusunun askeri ve siyasi istikrarının bozulmasını istememektedir.

İran Türkiye Eski Büyükelçisi şu anki şartlarda bölge ülkelerinin işbirliğinin önemli olduğuna işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: Türkleri; İran, Irak ve Haşdi Şabi güçlerinin Türkiye’nin tarafından iddia edilen hedeflerin peşinde olmadığı ve terörizmle tüm yönlü bir mücadeleye hazır olduğu konularında ikna etmek gerekir. Buna göre bölge ülkeleri terörizmi sona erdirmek ve bölgeye huzur getirmek için birlik olmalıdırlar. Türkiye de böyle bir denklemde, iddialarını arkasında ciddi bir şekilde duramayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.