Türkmenistan, İran ile yeni gaz anlaşmasını onayladı

  • 31 Aralık 2016
  • 1.270 kez görüntülendi.
Türkmenistan, İran ile yeni gaz anlaşmasını onayladı

İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanı, Türkmenistan’’n İran ile yeni gaz anlaşmasını onayladığını ve o ülkeden İran’a doğalgaz ihracatının devam edeceğini söyledi.

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre İran Petrol Bakanı Bijen Zengene, İran ve Türkmenistan arasında doğalgaz iharactı konusunda bir uzlaşma gerçekleştiğini ve artık Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne bile gerek kalmadığını duyurdu.

Zengene,  iki ülke arasında gerçekleşen uzlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, ortak doğalgaz anlaşmasının imzalandığını ve nihai bir anlaşma doğrultusunda müzakerelerin devam edileceğini söyledi.

İran’ın Türkmenistan’dan doğalgaz ithalatına dair bilgi veren Zengene, “Yeni anlaşma çerçevesinde çok yakında bu ülkeden doğalgaz ithalatının hacminde artış gerçekleşecektir” açıklamasını yaptı.

İran Petrol Bakanı, Türkmenistan’dan günlük yaklaşık olarak 10 milyon metreküp doğalgazın ithal edildiğini belirterek, “Halihazırda İran’ın doğalgaz üretiminin kapasitesi gündelik 700 milyon metreküp civarındadır. Tabii ki, Güney Pars enerji sahasının geliştirme projeleri bittiği taktirde günlük üretim kapasitesi 1 milyar metreküpe ulaşacaktır” şeklinde konuştu.

İran halı hazırda Türkmenistan’dan günlük 35 ila 40 milyon metre küp gaz satın alarak Türkmenistan’ın en büyük müşterisi konumundadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.