Türkmenistan’ın İran gazını kesmesi, siyasi ahlaksızlıktır

  • 02 Ocak 2017
  • 1.148 kez görüntülendi.
Türkmenistan’ın İran gazını kesmesi, siyasi ahlaksızlıktır

İran İslami Şura Meclisi Enerji komisyonu sözcüsü, İran gazını kesme konusunda Türkmenistan’ın son tutumunun siyasi ahlaksızlık olduğunu söyledi.

İran Milli Gaz Firması tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasında 20 sene önce imzalanan anlaşma gereği İran’ın kuzey bölgelerinin bir kısmının gaz ihtiyacının Trkmenistan’dan alınan gaz ile temin edildiği belirtilerek, 9 Sene önce Türkmenistan’ın kış aylarında gaz akışını keserek gaz fiyatını 9 kat arttirdığı bildirildi.

Bildiride, son 3 yılda İran’ın aldığı gaz rakamlarının ödendiği ve geçmiş borçların ödenmesi için müzakereler yapıldığı hatırlatılarak, Türkmenistan’ın tekrardan bu sabahtan itibaren mantıksız bir şekilde ve anlaşmaya aykırı olarak kış mevsiminde İran’a gaz akışını durduğu ifade edildi.

Bunun üzerine bir açıklama yapan İran İslami Şura Meclisi Enerji komisyonu sözcüsü Esedullah Karahani, Türkmenistan yönetiminin bu tutumunun iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine engel olabileceğini ve İran’ın Türkmenistan ile olan denklemlerini gözden geçirmesi gerektiğini bildirdi.

İran’ın Türkmenistan’ın daimi gaz alıcılarından olduğunu belirten Karahani, Türkmenistan’ın son tutumunun İran’ın bu ülkeye güvenini yitirmesine sebep olduğunu belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.