UAEA: İran dünyanın en sağlam nükleer doğrulama sistemine tabidir

  • 15 Ekim 2017
  • 1.106 kez görüntülendi.
UAEA: İran dünyanın en sağlam nükleer doğrulama sistemine tabidir

UAEA Genel Sekreteri Amono, “Şu anda İran, dünyanın en sağlam nükleer doğrulama sistemine tabidir.” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, kurumun Ocak 2016’dan itibaren, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) isteği üzerine oluşturduğu Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) çerçevesinde İran’ın nükleer ile ilgili taahhütlerini yerine getirmesini gözlemlediği ve onayladığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Genel Sekreter Yukiya Amono, UAEA’nın doğrulama ve izleme faaliyetlerinin tarafsız ve objektif bir şekilde JCPOA ve standart koruma önlemleriyle tanımlanan usullere uygun olarak yürütüldüğünü ifade etti.

Ajansın İran’a yönelik nükleer gözlem ve doğrulama programının gayet etkili olduğunu vurgulayan Amono, “Şu anda İran, dünyanın en sağlam nükleer doğrulama sistemine tabidir.” değerlendirmesinde bulundu.

İran’ın UAEA ile Kapsamlı Korunma Anlaşması için ek protokolü geçici olarak uygulamaya koyduğunu hatırlatan Amono, “Söz konusu protokol, denetmenlerimize İran’da bilgi edinme ve istenilen yerlere daha geniş erişim imkanı tanıyan güçlü bir doğrulama aracıdır. Şimdiye kadar UAEA ziyaret etmesi gereken tüm yerlere girebilmiştir.” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.