UAEK bir kez daha İran’ın KOEP’e bağlılığını onayladı

  • 31 Ağustos 2018
  • 1.440 kez görüntülendi.
UAEK bir kez daha İran’ın KOEP’e bağlılığını onayladı

İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki Büyükelçisi Kazım Garibabadi, UAEK tarafından dün yayınlanan 12. raporun bir kez daha İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) çerçevesindeki taahhütlerini yerine getirdiğini bildirdi.

Garibabadi, UAEK raporundan, KOEP’in uygulanmaya konulduğu günden itibaren İran nükleer faaliyetlerinin denetiminin devam etiğini ve ajansın bu konuda bir sorunla karşılaşmadığının vurgulandığını belirterek, raporda İran’ın nükleer motor yapımı hususundaki faaliyetlerle ilgili raporlarını UAEK’ya sunduğunun da ifade edildiğini söyledi.

UAEK, KOEP’in uygulanmasından bu yana 12. ve Amerika’nın KOEP’ten ayrılmasından bu yana yayınladığı ikinci raporunda İran nükleer faaliyetlerinin KOEP’e uygun olduğunu onayladı.

UAEK raporunda, İran’ın tüm nükleer tesislerini istediği zaman denetleme imkanı olduğunu, İran’ın uranyum ve ağır su rezervi miktarının da belirtilen çerçevelerin altında olduğu yer almaktadır.

Amerikan başkanı Trump’ın 8 mayıs tarihinde İran ve 5+1 grubu arasındaki nükleer anlaşmadan ABD’nin kanunsuz bir şekilde çıktığını ilan etmesinin ardından çoğu ülkeler Amerika’nın bu girişimini kınamış ve İran’la her türlü ticari ve iktisadi ilişkilerini sürdüreceklerini bildirerek Amerika’nın İran’a karşı yaptırım uygulanması çağrısına ret cevap vermişlerdir.

Bu doğrultuda Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkeler Amerikan başkanının İran’a yönelik yaptırımlara katılın çağrısını açık bir şekilde  reddetmişlerdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.