Umman 30 yılın ardından Bağdat’ta büyükelçilik açacağını duyurdu

  • 17 Mayıs 2019
  • 1.868 kez görüntülendi.
Umman 30 yılın ardından Bağdat’ta büyükelçilik açacağını duyurdu

Umman Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Umman ve Irak arasındaki kardeşlik ve tarihsel bağlara dayanarak, Umman diplomatik çalışmalarına devam etmek için Bağdat’taki Büyükelçiliği’ni yeniden açmaya karar verdi. Kuşkusuz, Bağdat’taki Umman Büyükelçiliği’nin yeniden açılması, iki kardeş ülke ve halk arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesine katkıda bulunacak” ifadelerine yer verildi.
Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alavi bin Abdullah’ın, Iraklı mevkidaşı Muhammed Ali el-Hekim’e gönderdiği mektupta, Umman’ın Bağdat’taki Büyükelçiliği’ni yeniden açarak diplomatik faaliyetlerine başlamak istediğinin ifade edildiği aktarıldı.
Açıklamada, Irak’ın bu adımı, kardeş iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi ve Arap dünyasındaki ortak iş birliğinin güçlendirilmesinin bir işareti olarak gördüğü ifade edildi.
Irak yönetimi son 7 ayda dış siyaset üzerine odaklandığını göstermiş oldu. Bunun en önemli sebeplerinden biri, ekonomi çıkarların sağlanmasıdır. Aslında Bağdat yönetimi dış siyasetini ülke içindeki ihtiyaçlara göre düzenleyip yürütmek istiyor.
Bağdat’ın bir diğer hedefi ise komşularla gerginliği azaltma siyaseti izleyerek gergin Batı Asya bölgesinde istikrar ve güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmaya çalışıyor.
Bir de Irak yeni hükümeti ülkede güvensizlik sorununun önemli oranda azaldığını ve ülkenin terörizm sonrası dönemde yaşadığı ve istikrar ile güvenliğin ülkede tekrar sağlandığı mesajı vermeye çalışıyor. Bu  yüzden Irak’ta elçilik ve  çeşitli bölgelerinde konsoloslukların faaliyete başlaması için yeni dönemin hazırlandığı anlaşılıyor.
Bir diğer önemli konu ise Irak’ta Baas rejimin devrilmesinden 16 yıl geçmesine rağmen Bağdat yönetimi kendinden Baas rejimi görüntüsünü hala silmeye çalışarak Irak’ın yeni bir dönemde olduğunu, bu dönemde komşular ve bölge ülkeleri ile işbirliğinde yeni dönemi başlatarak eski düşmanlık dönemin geride bıraktığını göstermeye çalışıyor.
Komşu ülkelerin Irak’ta elçilik ve konsolosluk açmaları da bu doğrultudadır. Bundan önce de Suudi Arabistan 25 yıl aradan sonra Irak’ta elçilik ve konsolosluklarını açtı.
Umman da Suudi Arabistan’ın ardından Irak’ta büyükelçiliğini açıyor. Umman elçiliği, diktatör Saddam’ın Kuveyt’e 1990 yılındaki saldırısı ardından kapandı. Aslında birçok Arap ülkesinin Irak’taki elçiliklerinin kapatılmasının başlıca sebebi, Kuveyt’e saldırıydı.
Yeni dönemde ise Irak ve diğer Arap ülkeleri arasında elçiliklerin karşılıklı açılması isteniliyor. Bu bağlamda Irak dışişleri bakanı Muhammed Ali el-Hekim geçen hafta yaptığı açıklamada Bağdat’ta elçiliğin açılmasına dair Ummanlı mevkidaşı Yusuf bin Alavi’den bir mektup aldığını duyurdu. Umman dışişleri bakanlığı da Bağdat’ta elçiliğin açılmasını, Maskat ve Bağdat arasında eski ve kardeşçe ilişkiler doğrultusunda gerçekleşeceğini belirtti.
Umman büyükelçiliğin Bağdat’ta tekrar açılması, her iki ülkenin Batı Asya’da istikrar ve güvenliğe temel öncelik olarak yaklaştıklarını ve dış siyasetlerinin de bu doğrultuda olduğunu gösteriyor. İki ülke aynı zamanda bölgedeki krizlerde arabuluculuk konusuna, dış siyasette bir strateji olarak yaklaşıyorlar.
Fakat Irak ve Umman dış siyasetindeki en önemli farklılık, Irak’ın direniş ekseninde olması ve Siyonist rejim ile ciddi mücadeleye vurgu yapması, Umman’ın ise dış siyasetinde değişiklikler yaparak korsan rejim ile ilişkileri normalleştirme yolunda ilerlemesidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.